Партньор на Проватон
 Млади изобретатели и бъдещи учени участваха в състезание „Енергетиката и ние“

Млади изобретатели и бъдещи учени участваха в състезание „Енергетиката и ние“

Сподели в

Технически университет – Варна събра 105 ученици от цялата страна за Национално средношколско състезание

Сто и пет ученици от 9 до 12 клас от цялата страна, преминали успешно предварителна селекция, участваха във финала на Четвъртото Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“, организирано от Технически университет – Варна, Община Варна и Регионалното управление на образованието – Варна.

EiNie2019_03Интересът към състезанието, което стартира през 2016 година със 70 финалисти, е все-голям с всяко издание. Тази година средношколците са от 24 училища от 14 града – Севлиево, Казанлък, Пловдив, Шумен, Панагюрище, Разград, Бургас, София, Димитровград, Нова Загора, Козлодуй, Горна Оряховица, Девня и Варна. Състезанието има традиционно и сериозна подкрепа от бизнеса. Спонсори на четвъртото издание са фирмите „Агрополихим“, „Солвей Соди“, „Вестас България“, „Калиакра Уинд Пауър“ и „Шнайдер Електрик България“. Като домакини гостите поздравиха ректорът на Технически университет – Варна, проф. Розалина Димова, доц. Медиха Хамза – зам.-декан по учебната дейност на ЕФ на ТУ-Варна и председател на организационния комитет на състезанието. От името на спонсорите на състезанието успех пожела на всички участници и на техните ръководители инж. Атанас Папазчев от „Агрополихим“.

Регламентът на Националното състезание „Енергетиката и ние“ дава свобода на учениците да изберат как да представят в рамките на 10 минути своята теза, подкрепена с презентация и макет, доклад, филм или образователен модул. Тази година по предложение на РУО – Варна беше реализирана и нова секция – състезание-дебати на тема „Кое е най-важното технологично откритие, защо?“

Проблемите, обект на ученическите разработки, са изключително разнообразни и на четвъртото издание: „умна“ къща, енергонезависим град, дигитални подстанции, екологична оценка на ВЕИ, безопасност на АЕЦ с реактори ВВЕР, разработка на мобилни приложения, био източници на енергия, зелени горива от водорасли, двигател на Стърлинг и мн. др. Сред най-важните технологични открития, чието първенство защитаваха учениците, са електрическият ток, компютърът, интернет, компасът, роботът, колайдерът и др.

EiNie2019_07EiNie2019_02Критериите за оценка на проектите са пълнота, качество, приложимост на разработката и оригиналност на изпълнението. Оценяването отново беше повелено на жури от преподаватели от ТУ – Варна и представители на Община Варна, РУО – Варна и фирмите-спонсори. Работата във всички секции на ІV Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“ премина при изключително оспорвана надпревара и в края на деня бяха излъчени победители, класирани на първо, второ и трето място.

В категория „Макет с презентация“ на първо място са два проекта. Първа награда заслужиха десетокласниците от Софийската ПГ по електроника „Джон Атанасов“ Любослав Аначков и Йордан Андреев за техния хибрид между фотоволтаичен модул и соларен колектор за български велосипед. Другият състезател, отличен с първа награда, е Живко Иванов от 12 клас на ПГ по електротехника – Варна за макета с презентация „Електромагнитна левитация“.

EiNie2019_01Първото място в категория „Образователен модул“ заслужи Олександър Ковалчук, 12 кл. от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Димитровград за мобилното приложение „Енергетиката и ние“.

Най-висока оценка в категория „Доклад“ получи „Следващата стъпка“ на Денис Карайту от ПГ по електротехника – Варна.
В най-новата секция за дебати на тема „Кое е най-важното технологично откритие, защо?“ най-убедителни бяха десетокласниците Юнуз Юнуз и Стелиян Богданов от ПГ по електротехника – Варна. Те защитиха отлично своята теза „Роботът – най-великото механично откритие“.
Всички финалисти получиха поощрения и сертификат за участие. За най-добре представилите се от първо до трето място във всяка секция имаше предметни награди, осигурени от фирмите-спонсори.

Дванадесетокласниците, които участват в класирането във всяка категория, получиха специален сертификат, признат за прием в ТУ – Варна в първи курс на инженерните специалности на Електротехническия факултет на ТУ – Варна за следващата академична година, 2019/2020.

EiNie2019_05

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *