Партньор на Проватон
 Хората, които закъсняват са по-успешни и живеят по-дълго

Хората, които закъсняват са по-успешни и живеят по-дълго

Сподели в

Всеки един от нас има един такъв приятел (или може би, вие сте този приятел), който закъснява за всеки брънч, всяко парти, всяка уговорка за кафе. Влиза 15 минути след старта на лекциите и се опитва да се промъкне заобикаляйки залата, така че да привлече по-малко внимание. Докато скандинавците се хвалят със своята точност, някои хора просто, изглежда, са неспособни да бъдат навреме.

Докато този ужасен навик е много разочароващ за хората, чакащи закъснелия си приятел да благоволи да се появи, за да си поръчат обяд, най-накрая, се оказва, че вечнозакъсняващите, всъщност, не си вредят, a точно обратното – помагат си.

Скорошно научно изследване разкрива, че характерните черти на човек, които е склонен към закъснения, са същите, които могат да помогнат на тези хора да живеят по-дълго и по-продуктивно.

Науката показва, че стресът е изключително лош за цялостното здраве. Хората, които закъсняват, обикновено се чувстват по-малко стресирани, не се притесняват от крайните срокове и като цяло са по-спокойни. Това може да доведе до по-ниски рискове от сърдечни заболявания и е по-малка вероятността тези хора да страдат от депресия – все неща, които могат да удължат живота.

Оптимизмът също може да повлияе на производителността и на успеха. В изследването се разкрива, че хората работещи в сверата на търговията твърдят, че колегите им оптимисти продават 88% повече от тези, които са по-песимистични. Те се представят по-добре, защото имат по-добра перспектива.

По същия начин някои хронично закъсняващи хора са перфекционисти, които не могат да излязат от вкъщи, докато съдомиялната машина не се е изпразнила и прането е не е сгънато – твърдение на д-р Линда Сападинтис, специалист по управление на времето и сътрудник в Американската психологическа асоциация. Това може да бъде разочароваща черта в характера на приятел, но е желана за един служител, който може да си създаде една по-успешна кариера.

Друга причина, поради която някои хора закъсняват непрекъснато, е, че те просто са погълнати от друга дейност и губят представа за времето. Да бъдеш страстен в нещо конкретно може да се превърне в дългосрочен успех, което означава, че закъснелите хора могат да се окажат много успешни. Бизнес лидерите, като Стив Джобс, Опра Уинфри, Уорън Бъфет и Джеф Безос са доказателство, че да бъдеш наистина отдаден в работата си, е тайната на успеха. Така че следващия път, когато някой закъснее, ги попитате какви са последните проекти, които са подхванали.

И накрая, важно е да се разбере, че закъсненията на някои хора не са изцяло по тяхна вина, а защото те може би имат напълно различно чувство за време от вас.

Екип от учени залагат една минута на часовника и питат две различни групи хора – тип А (амбициозни, активни) и тип Б (спокойни, креативни), да отгатнат колко време е минало. Тяхното проучване разкрива, че хората от тип А са предположили, че средно 58 секунди са минали, докато личностите от тип Б са си помислили, че средно 77 секунди са минали. Тази 19-секундна разлика във възприятието може да е причината някой да закъснее за обяд.

Следващият път, когато някой закъснее за партито, имайте предвид, че те могат да са по-щастливи, по-здравословни и по-продуктивни. Обмислете това, докато поръчвате допълнително плато с разядки, докато чакате.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *