Партньор на Проватон
 Има глад за инженери и много възможности за реализация потвърди второто издание на кариерния форум „ЗаЕдно в бъдещето” на ТУ – Варна

Има глад за инженери и много възможности за реализация потвърди второто издание на кариерния форум „ЗаЕдно в бъдещето” на ТУ – Варна

Сподели в

В средата на март в Технически университет- Варна се проведе второто издание на кариерния форум “ЗаЕдно в бъдещето”, организиран от Студентският съвет и академичното ръководство. Целта на събитието беше студентите да се запознаят с предмета на дейност на фирми в различни индустрии, със стажантски и стипендиантски програми, възможности за практика, свободни работни места, идеи и насоки за допълнителна квалификация, преквалификация и пр. Събитието тази година разшири обхвата и от еднодневен форум се превърна в четиридневен кариерен маратон. Премина при много голям интерес от страна на студентите и изключителна подкрепа от десетки фирми от цялата страна – традиционни и нови партньори на университета.

Форумът доказа за пореден път, че днешните студенти – бъдещи инженери са силно мотивирани още докато се обучават да започнат проучване къде и при какви условия биха могли да реализират знанията и уменията си, активни са при търсене на стажове и работа, паралелно със следването.  Бизнесът от своя страна, влизайки в университета, показа отново, че е отворен за младите хора, че предлага условия, които са адекватни на времето и прави необходимото, за да привлича за работните си позиции мотивирани и добре подготвени специалисти. За обединяването в една стратегия и обща цел на тези двустранни интереси, Студентският съвет и академичното ръководство на Тенически университет – Варна потърсиха пресечната точка. В течение на 4 дни четирите факултета поотделно и заедно проведоха своеобразна предварителна трудова борса за стажантите и бъдещите си дипломанти.

В обширните фоайета на Електортехническия и Машинно-технологичния факултет над 50 фирми от цялата страна разположиха щандове с рекламните си послания и осъществиха лице в лице срещи със студенти, дипломанти и вече дипломирани инженери. Сред участниците бяха „Солвей Соди”,  „Агрополихим”, „ТЕЦ Марица Изток 2”, „Язаки България”, „Кеппел Фелс Балтек”, Integrated Device Technology, Regiocom Bulgarien, Software Developer, Карлсберг България,ЧЕЗ Груп, Енерго-Про, БНР – Радио Варна, Сименс България, Агенция по заетостта – Бюро по труда Варна и мн. др. фирми и организации.

При откриването на форума ректорът на ТУ-Варна, проф. Розалина Димова, пожела на студентите  и на представителите на бизнеса – ръководители и ексепрти  по управление на човешки ресурси – да реализират по най-добрия начин общите си цели. Още преди откриването започна и конкретният обмен на информация за производствените дейности на фирмите, към които проявяваха интерес студентите. Те също имаха възможност да споделят предпочитанията си за стажантските  и стипендиантски програми, за възможностите за практика, за наличните работни позиции,  преквалификациите и т.н.

Изключително много актуална информация за пазара на труда на инженерни кадри беше обменена на форума. Има голямо търсене на инженерни кадри у нас – тенденцията продължава, това е един от изводите. „Солвей Соди”, „Шнайдер Електрик”, „Язаки България”и редица други фирми споделиха, че разполагат с незаети работни позиции за машинни и електроинженери, инженери по автоматизация на производството и компютърни специалисти.

Представители на отдел „Човешки ресурси” на Regiocom Bulgarien – български клон на една от най-големите компании в енергетиката на Германия, уточниха, че в България работните им позиции са 500 в четирите офиса – в София, Русе, Велико Търново и Варна, където офисът е с 250 души и много все още свободни места. Фирмените дейности са свързани с работа върху на софтуерни програми за нуждите на немската енергетика.

Дейностите на фирма „Кеппел Фелс Балтек” представи пред студентите лично нейният управител инж. Людмил Стоев, който е и член на Съвет на настоятелите на Технически университет – Варна. „Фирмата ни е член на сингапурска индустриална групировка, световен лидер в корабостроенето. При нас се проектират морски съоръжения за чуждестранни фирми като платформи за добив на нефт и газ, специализирани кораби. В момента проектираме и съдове от новата генерация танкери за втечнен газ, които са бъдещето на преноса на газ по световните пазари. Нямаме изисквания студентите да са завършили корабно инженерство, защото всичко онова, което се прави в индустриалното строителство, се прави и на корабите. Всеки, който иска да работи във високотехнологичната сфера, е добре дошъл при нас. Например имаме много стажанти от Електротехническия факултет, които започват заниманията си с компютърно чертане и скоро научават за конструирането на дадена машина. Могат да работят при нас и обучаваните като корабоводители – ако имат причини да не пътуват по море, ще могатда се реализирате при нас и в офисите ни на сушата.“

„Кеппел Фелс Балтек” също, както и повечето фирми, участници в кариерния форум, предоставя добри възможности, освен за дипломираните нови инженери, и за желаещите да работят по време на обучението си. За целта има доста гъвкави стажантски програми с различни варианти на работното време, без откъсване от учебния процес в университета и адекватно заплатени.

На щанда на Integrated Device Technology (IDT) стана ясно, че не само студенти на ТУ-Варна стажуват и работят в дъщерната немска фирма (основният капитал е американски и японски), а там на ръководна длъжност е бивш преподавател на ТУ-Варна. Доц. Христо Гигов – главен инженер в българския клон на IDT, е бивш ръководител на катедра „Електронна техника и микроелектроника” в университета. „Работим в изключително модерна и високотехнологична област в електрониката, като всички желаещи софтуерни и хардуерни специалности могат да имат широко приложение при нас. Реализация намират и машинни инженери.“ нж. Анита Любенова от „Човешки ресурси допълва: „Каним студенти от трети и четвърти курс на 6-месечни, много добре платени стажове, възможни по всяко време на годината. Работа и добавъчно обучение вървят паралелно в офисите ни, като всеки стажант е наблюдаван и подпомаган от наш служител. При успешно представяне му се прави предложение за работно място. Основната ни дейност е дизайн, проектиране с аналогова и цифрова част. Това включва и многобройните сензори за автомобили и обработващите ги чипове.”

А какви са желанията  и изискванията на стотиците студенти участвали на форума „ЗаЕдно в бъдещето”? Йордан Йоргов от трети курс, специалност „Електротехника и ВЕИ” сподели: ”Отсега се вълнувам каква и къде ще е стажантската ми програма през лятото, как и върху какво ще си подготвя дипломната работа, в коя фирма ще заработя като завърша, при какви условия. Затова обикалям щандовете и ще се спра на онази фирма, която ми предостави най-подходящото.”

Не е възможно да се опишат дейностите и нуждите от кадри на всички участници в инициативата фирми, но форумът показа, че има огромен потенциал за реализация на инженерни кадри у нас и че на практика нито един подготвен и мотивиран студент от университета не би останал без добра професионална кариера.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *