Партньор на Проватон
 157 семейства от Варна остават без помощи. Децата им не ходели на училище

157 семейства от Варна остават без помощи. Децата им не ходели на училище

Сподели в

Който не работи, няма да яде – 20 000 останаха без помощи. 7000 се освободили от общественополезен труд с извинителна бележка. Всеки месец над 9000 бедни семейства губят правото си на детски заради неизвинени отсъствия от училище.

 

157 са семействата от Варна, които през този месец ще бъдат отрязани от правото да получават социални помощи. Причината за това са натрупаните неизвинени отсъствия от училище на децата им. Това каза за “Нова Варна” директора на агенция “Социално подпомагане” във Варна Адриана Григорова. Според закона при натрупани пет или повече неизвинени отсъствия държавата спира кранчето с помощите.

 

Въпросните 157 семейства отглеждат общо 162 деца, уточни Григорова. Отделно са санкционирани още 16 семейства от Варна, чиито деца не са посещавали редовно предучилищните занимания, които също са задължителни.

 

Според Адриана Григорова цифрата на семействата с отрязани помощи остава горе-долу една и съща през повечето месеци.

 

Около 20 хил. бедни са загубили правото си да получават социални помощи през последните две години, защото са отказали да полагат общественополезен труд. Това показва справка на Агенцията за социално подпомагане (АСП), изготвена за “24 часа”.

 

8730 души са останали без помощи за два месеца, защото са отказали да работят през 2017 г., за същия период други 4 хил. пък са с прекратени помощи за две години, защото са отказали предложената им работа повече от веднъж.

 

През 2018 г. 5 хил. са останали без пари от държавата за два месеца, а 2589 души са със спрени социални помощи за 2 г.

 

Средно на месец 593-ма души предоставят извинителни бележки, за да не ходят на работа, показва статистиката на АСП. Това означава, че над 7 хил. души са се освободили от работа през 2018 г. Общините пък не могат да намерят работа на около 100 души месечно.

 

Отделно всеки месец средно 9632 семейства остават със спрени детски, защото децата им не посещават редовно училище или предучилищна група, която е задължителна за всяко дете.

 

Социалните спират помощите на социално слабите за два месеца, ако те откажат да полагат 14 дни в месеца по половин работен ден общественополезен труд. За децата пък санкцията влиза в сила при натрупани над 5 неизвинени отсъствия.

Според Закона за социално подпомагане обаче съществуват редица случаи, които освобождават голям кръг от хората от общественополезен труд. Така градинки не

копаят самотни родители и тези, чиито деца са на до 3-годишна възраст, бременни и хора с трайни увреждания. От общественополезен труд са освободени и хората, които полагат грижи за болен член на семейството или за болен роднина по възходяща и низходяща линия до втора степен, хората с психични заболявания. както и включените в курсове за обучение, квалификация и преквалификация чрез дирекции “Бюро по труда”.

 

Държавата плаща диференцирани помощи на хората, които не могат сами да изкарат определения за тяхната група минимален доход. Гарантираният минимален доход у нас е 75 лв. В зависимост от това дали става дума за самотни възрастни хора, или за деца, тази сума, се умножава по определен коефициент. Така, за да получат социална помощ, възрастните хора над 75 г., които живеят сами, трябва да получават под 123,75 лв., самотните възрастни хора над 65 години – под 105 лв., децата – до 68 лв., и т.н. Извън доходите има и други критерии за получаване на социални помощи – имущество, семейно положение, здравословно състояние, учебна и трудова заетост. За 2018 г.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *