Партньор на Проватон
 800 лв ще е средната заплата за лятото по морето

800 лв ще е средната заплата за лятото по морето

Сподели в

Търсенето на сезонни работници по Черноморието започна.

Най-много са свободните места за сервитьори, бармани, готвачи, камериерки и администратори. И тази година се очаква да има недостиг на работна ръка през лятото. Този недостиг ще се компенсира от работници от Украйна и Молдова.

Работодателите по Черноморието обаче се оплакват, че проблемът е системен и става все по-трудно да се намерят кадри изобщо, информира БНТ.

“Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика”, заяви пред БНТ хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна – около 800 лева. Според работниците това е крайно недостатъчно.

“Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите”, коментира пред обществената телевизия директорът на Регионалната служба по заетостта в морската ни столица Божидар Михайлов.
Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *