Партньор на Проватон
 Ето как ще изглежда новата библиотека на Варна отвън и отвътре

Ето как ще изглежда новата библиотека на Варна отвън и отвътре

Сподели в

Аркитектс фор Урбанити разкриха актуални визуализации на завършения, дълго очакван, работен проект за новата сграда на Регионална библиотека “П.Р. Славейков” във Варна. Това се случва близо 3 години след спечеления от тях международен архитектурен конкурс организиран от Община Варна.

14_5th_Void_ 500x 1000Като един от редките мащабни обществени проекти за последните три деситилетия, новата библиотека следва да приюти богата колекция от над 860 хил. издания, да предостави нова среда за културно-масови мероприятия на варненската общественост и да се превърне в една от архитектурните забележителности на града и на Черноморието.

09_1st_Void_ 500x 1000Кметът Иван Портних направи изказване в медийте, че изборът на изпълнител и началото на строителството следва да започнат през настоящата година след като през 2018 сградата получи разрешение за строеж.

15_5th floor_reading tribune_ 500x 1000Носеща името на знатния български поет Пенчо Славейков, Регионалната библиотека води началото си от Варненската книжовна дружина основана 1883 и през последните няколко деситилетия изпитваше остра нужда от нова модерна сграда, която да приюти всичките й отдели, разпръснати в шест отделни сгради из града.

Изграждането на нова библиотека, на нова обществено значима сграда, бе един от ключовите елементи в политическтата програма на местното управление през последните няколко години. Главният архитект Виктор Бузев е подчеравал не веднъж важността на проекта за града и е заявил, че е стартиран процесът за осигуряване на финасиране на строителството от държавния и местен бюджет, както и от други фондове.

02_EXt_AXO_SW_ 500x 1000Говорим за съвременна сграда със съвременно оборудване и най-нови технологични въведения- електронен регистър на книгите, мултимедиина зона, многофункционални семинарни зали, игрална зона за деца и активности за всички възрсти.

Наред със зоните в които се съхраняват книгите, ще има и такива за социални активности и контакти.
Проектът се характеризира с изчистен, монолитен дизайн и стъпаловидно протичащ атриум, като огромно градско стълбище, осигуряващо впечатляващо обществено пространство в интериора на сградата и пряка връзка с нивото на улицата и града.

Както главният архитект Виктор Бузев е споменавал, журито на конкурса е било единодушно, че сградата си хармонира със заобикалящата я среда, включително и със сградата на общината.

05_Ext_East Facade Detail_ 500x 1000Тя прави препратка към съседната монолитна и „бруталистка“ сграда със своята „затворена“ фасада от широкоформатни релефни панели от видим бетон и предстенна обшивка от алуминиева мрежа, контрастиращи рязко с остъклените фасади на атриума и фоайето, които са „отворени“ към публичното пространство.

Новата библиотека на Варна ще преодоствя редица обществени услуги и активности за всички възрастови групи.
11_Mediateque_Frontal_ 500x 1000Подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, ще е автономно достъпен, 24 часа в денонощието, обслужващ голяма част от централана зона на града. Предвидени са 30 места за зареждане на електроавтомили, както и велостоянки за 200 велосипеда.

Партерното ниво помещава главното файе с информация, зона за обслужване на читатели и бистро. Тук са разположени и обществено достъпните изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали и главна концертна зала с 200 места.

07_Auditorium_back_ 573x 1000Същинските библиотечни функции на сградата са организирани на горните пет нива, включващи детски отдел със зона за интерактивно обучение и игри, тийнейджърски отдел, този за възрастни, отдел Изкуство и мултимедия, както и Немската и Американска читални.

Множество индивидуални и групови читателски места са разположени в различни зона на библиотеката, както и малки амфитеатрални подиуми, предоставящи възможност за организиране на неформални мероприятия и беседи.

PrintНа 4-ти етаж е разположена Медиатеката – зона за прослушване на аудио записи и преглед на мултимедийната колекция. На пети етаж е основната читалня на бибилотеката, където могат да се преглжедат издания и от депозитния архив, поместен в монолитната задна част на сградата. Богато остъклен павилион с кафе и читателски зони е ое организирана на най-горното ниво, предоставящ лесен достъп до озеленената покривна тераса.

Други характерни белези на сградата са панорамният асансьор на южната фасада, 24-часова система за връщане на книги, един от най- големите покриви с екстензивно озеленияване в България, както и използването на качествени, иновативни метериали в интериорното пространство.

Надграждането на типчините библиотечни функции обещава да превърне Новата библиотека на Варна в кондензатор на обществено внимание и среда за социална акктивност от нов тип. Предстои да бъде обявена тръжна процедура за изпълнител в най-кратък срок и строително монтажните работи да започнат още в рамките на тази година.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *