Партньор на Проватон
 От възбуда през оргазъм до отпускане – етапите на сексуалната възбуда при жената

От възбуда през оргазъм до отпускане – етапите на сексуалната възбуда при жената

Сподели в

Ето кои са 4-те етапа на сексуална възбуда при жената, които биологията формулира:

1. Възбуда

При този етап кръвоносните съдове на гениталиите се разширяват, което увеличава притока на кръв към вагиналните стени. Това спомага отделянето на капчици секрет от влагалището, които поддържат стените му влажни. Процесът е познат като лубрикация. Секретът играе ролята на смазка, предпазва лигавицата, спомага лесното проникване и движение на пениса.

Постепенно се уголемяват външните полови органи. Цветът им се насища към тъмно червен. Големите срамни устни се удължават, стават по-тънки и се разтварят. При раждалите жени те могат да променят размера си до 2-3 пъти, пише puls.bg. Разкриват се набъбналите малки срамни устни. Клиторът също нараства и става силно чувствителен. Главичката му, също като на пениса, се отделя. Излъчва се секрет.

През това време влагалището се удължава, обикновено от 7 до 10 см, което отдалечава маточната шийка по-надълбоко. Матката се повдига към таза и заема по-вертикална позиция.

Учестяват се пулсът и дишането на жената. Повишава се кръвното ѝ налягане.

2. “Плато”

Гърдите наедряват с една четвърт. Заради притока на кръв, ареолите нарастват, поради което зърната вече не изглеждат така изпъкнали.

Притокът на кръв е достигнал по-ниската третина на вагината. Тя вече е по-обемна и плътна, по-тясна. Отчетливо се очертава отворът на влагалището. Тъканите и мускулите при входа му образуват оргазмената маншета. Набъбването на тази част на вагиналните тъкани осигурява ритмичното свиване на мускулите по време на оргазма и плътно „захващане” на пениса. Само по себе си усещането е върхово за жената и представлява един вид кулминация, дори тя да не достигне до оргазъм. Ритмичността и обхвата на този своеобразен пръстен допринася и за постигане на върха при мъжа.

С наближаването на оргазма клиторът на жената се „прибира”. Бартолиновите жлези продължават да отделят смазващ секрет. На този етап жената се нуждае от постоянно стимулиране, за да успее да достигне до кулминация. Същевременно удължаването на фазата без да се постигне ескалиране на усещанията, отлага оргазма във времето и дори го проваля.

3. Оргазъм

Оргазмът представлява интензивно освобождаване на напрежението, постигнато от етапите на половия акт по-рано. Мускулите на влагалището се свиват ритмично на 0,8 секунди. Матката също контрахира. Не винаги жените постигат оргазъм при секс. За да се случи, от съществено значение е любовната игра. Необходимо е да се намерят силните ерогенни зони, които са индивидуални за всяка една, и се приложи клиторно стимулиране.

Следващ оргазъм при жените може да се постигне след отпускането и преминаване на етапите отначало. Оргазмът и при нея има своето значение за зачеването – свиването на влагалищните мускули спомага придвижването на спермата по тях към матката.

4. Отпускане

Дишането и пулсът постепенно се нормализират. Кръвопотокът се успокоява. Клиторът се връща в нормалното си състояние за секунди. Постепенно до минути влагалището възвръща обичайния си размер. Повече време е необходимо за свиването на големите срамни устни, поради което жената изпитва силна чувствителност и дори болка при механичното им дразнене.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *