Партньор на Проватон
 Започва пролетният салон на изкуствата във Варна

Започва пролетният салон на изкуствата във Варна

Сподели в

14 събития са включени във второто издание на Пролетния салон на изкуствата, предназначен за любители на музиката, литературата и танца.

 

Събитието се провежда под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних и с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Инициативата е наследник на досегашния Майски салон на изкуствата, съобщиха организаторите от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

 

Планираните събития ще се провеждат в залите на Радио Варна, Градската художествена галерия, Католическата църква, Методистката църква, книжарница „Сиела“ и Фестивалния и конгресен център. Началото ще бъде дадено на 23-ти март, събота, с концерт от 11.00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

 

Събитието е посветено на 85-та годишнина от създаването на Съюза на българските композитори. Ще звучат творби на родни майстори в изпълнение на Линка Стоянова – сопран, и струнния квартет „Колегиум Варна“. В програма на Пролетен салон на изкуствата 2019 във Варна са включени органов концерт на доц. Сабин Леви, който ще изпълни произведения на Бах, Хендел, Хайдн и Пахелбел.

 

В неделя Георги Тошев ще представи книгите си, посветени на Стефан Данаилов и Невена Коканова в книжарница „Сиела“ във във Фестивалния и конгресен център, в зала 5 на ФКЦ ще има и прожекция на филмите за Данаилов и Коканова – „Монолог“ и „Коя съм аз“.На следващия ден е прожекцията на „Реквием“, посветен на диригента Емил Чакъров.

 

На 3 април в Артсалон на Радио Варна е предвидена премиерата на книгата на Ангел Дюлгеров „Думи от дългия път“, посветена на поета Борис Христов, а в петък в концертното студио на Радио Варна е камерния концерт на Варненската опера по повод 120-та годишнина от рождението на маестро Панчо Владигеров с Даниела Димова – сопран, Михаела Берова – мецосопран и Валерий Георгиев – тенор, под акомпанимента на Жанета Бенун-Николаева.

 

В събота в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ е концертът на Стефан Бояджиев – пиано, и Лиляна Кондова – сопран. Ще звучат творби на Скарлати, Дворжак, Бетовен, Бизе, Шопен, Пучини, Лист, Гуно, Рахманинов и Дебюси. На 8 април в Артсалон на Радио Варна е представянето на монографията „Нови художествени практики във Варна“ от д-р Ирена Димитрова.

 

Два дни по-късно в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ е Афро-кубински джаз концерт на „Bandiera Rosa“ с участието на Милен Кукошаров – пиано, Мартин Ташев – тромпет и вокал, Димитър Льолев – алт саксофон, Борис Таслев – бас, Христо Ганев – конги, и Емил Пехливанов – барабани.

 

В петък в Методистката църква е концертът „Реминисценции“, с който ще бъдат почетени 60-годишнините на двама варненски музиканти – пианистът Данко Йорданов и кларнетистът Росен Идеалов, към които ще се присъедини и саксофонистът Горан Ташев. Ще звучат обработени пиеси на Телеман, Денев, Бах, Мусоргски, Концстанцалиев, обработка на Бах от Якушенко и собствени творби на Данко Йорданов.

 

На 16 април в концертното студио на Радио Варна е концертът на барокова и класическа музика на триото „Класика“ в състав Румяна Петрова – флейта, Вяра Грънчарова – виола да гамба, и Борис Павлов – класическа китара. Ще звучат творби на Вивалди, Моцарт, Юмели и др.Пак там , но 3 дни по-късно е представенето на „Книга за Никола Радев“.

 

На 21 април в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ женския народен хор „Цветница“, с художествен ръководител Атанас Илиев, ще изнесе концерт.

 

Входът е свободен.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *