Партньор на Проватон
 Ето как ще изглежда преобразената Шишкова градинка

Ето как ще изглежда преобразената Шишкова градинка

Сподели в
“Водно огледало”, много зеленина, нова паркова мебел и велоалеи предвижда архитектурният проект за ремонта на Шишковата градинка във Варна. Това сподели за Varna24.bg ръководителят на проектантския екип, спечелил конкурса на Община Варна, арх.Жулиан Начев.

Припомняме, че общата стойност на ремонта е 1 386 500 лв.,  осигурени по Оперативна програма “Региони в растеж” и съфинансиране от община Варна.

Ето какво сподели експертът:

“Проектът не е само мой, а на екип от четирима архитекти. Разработихме го съвместно с арх. Калоян Димов, арх. Ирина Русанова и арх. Михаела Петрова. Ние сме автори на архитектурния проект, а останалата част е дело на фирмата, която спечели конкурса за инженеринг.

Това, което предвижда нашия проект е разширяване на пешеходната зона, създаване на една кръгова велоалея, тротоарите ще бъдат доста разширени. Всички дървета в зоната на Шишковата градинка ще бъдат с метални капаци, за да има по-добра достъпност. Всички пешеходни пътеки ще бъдат повдигнати и обезопасени. Преработваме малко формата на градинките в зоната и създаваме голяма тротоарна площ с пейки и изцяло ново обзавеждане. Ще има нова чешма, наречена “Водно огледало” или “Водна атракция”. Допълнително на още едно място, между ул. “Михаил Колони” и ул. “27 юли” ще бъде изградена чешма за обществено ползване, а тази, която ще остане в Шишковата градинка ще има по-скоро декоративен характер.

Важното, което се случва, е че в частта си между Шишковата градинка и площад “България”, ул. “Михаил Колони” става изцяло пешеходна зона. Там се предвижда малко по-луксозен ремонт в унисон с другата пешеходна зона изцяло с клинкерни павета, с нови градинки и кашпи, изработени за проекта от специален вид бетон. Много ново озеленяване ще има. Предстои засаждането на 30 нови дървета в зоната освен градинките, храстите и цветята, които ще бъдат посадени. Ще бъде изградена поливна система и ново осветление.

Долната част на ул. “М. Колони”, която е от Шишковата градинка към бул. “Приморски”, е малко по-бюджетно разработена с нови павета, но бетонни. Там също ще има нови градинки и ново обзавеждане. От Морската градина до Шишковата градинка ще бъде изградена двупосочна велоалея, която ще преминава в еднопосочна кръгова велоялея в кръговата част на градинката. По този начин се създава възможност всички улици, като лъчи на Шишковата градинка, да бъдат захранени впоследствие с велоалеи. Една двупосочна велоалея ще тръгва от пешеходната зона до входа на училището”, обясни арх. Начев.

Той уточни, че в зоната на Шишковата градинка няма да има места за паркиране, тъй като според закона в кръстовище е забранено паркирането.

Арх. Начев допълни, че ако при проучванията, които се правят в зоната, бъдат открити някакви уникални археологически находки, ще бъдат търсени варианти те да бъдат запазени и експонирани за гражданите и гостите на Варна.

“Според нашите предварителни проучвания крепостната стена на Одесос трябва да минава някъде под Шишковата градинка. Възможно е през годините да е била унищожена и превърната в този път от османско време, който сега намериха. Всички исторически данни посочват, че старата крепостна стена е минавала от тук, даже ние в нашия проект сме я маркирали като една светеща лента. Тази декорация ще си остане, независимо дали ще открием стената или не”, каза още Жулиан Начев.

Какво още – вижте във видеото!

варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *