Партньор на Проватон
 Със 7 млн. лв. ремонтират филиала на Варненския драматичен театър

Със 7 млн. лв. ремонтират филиала на Варненския драматичен театър

Сподели в

Малко над 7,1 млн. лева ще струва модернизирането на сградата и сцената на Филиала на Драматичния театър “Стоян Бъчваров” във Варна. За мащабната реконструкция е изготвен проект, с който от кметската администрация се надяват през тази година да получат еврофинансиране

Днес варненският Драматичен театър “Стоян Бъчваров” празнува своя 98-и рожден ден.

Създаден е през 1921 г. с решение на Варненския общински съвет като Общински професионален театър. Има една от най-красивите театрални сгради в България, която е проектирана от архитект Никола Лазаров и е окончателно завършена през 1932г. благодарение на доброволната помощ на варненската общественост, набрала средствата чрез фондови марки. Първото представление на театъра е „Инстинктът“ от А. Кестмекер на 12 март 1921 г. До 29 октомври 1932 г. представленията се играят в ремонтираната зала „Съединение“.

Съгласно Закона за театрите от 1942 г. театърът е одържавен. През 1957 г. по случай 35-годишнината си театъра получава името Стоян Бъчваров.

Тази година предстои да бъде извършен и ремонт на сцена “Филиал” на Драматичния театър. Архитектурният и технически проект вече е готов и се очаква издаването на разрешително за строеж. Финансирането ще бъде по ОП “Региони в растеж”. Очаква се да бъде спазена определена процедура на държавно равнище, за да бъде обявена и обществената поръчка за изпълнител.

Малко над 7,1 млн. лева ще струва модернизирането на сградата и сцената на Филиала на Драматичния театър “Стоян Бъчваров” във Варна. За мащабната реконструкция е изготвен проект, с който от кметската администрация се надяват през тази година да получат еврофинансиране.

През 2017 година изчисленията на градската управа за модернизацията на емблематичната сграда бяха на стойност от 5 млн. лева. Близо 7,8 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет бяха отпуснати за ремонта на основната сцена на театъра във Варна тогава.

Довечера театърът ще посрещне празника си с премиерата на “Маратонците правят почетната си обиколка” на режисьора Дамян Тенев.

Нова Варна

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *