Партньор на Проватон
 Ванухи Аракелян: Добре би било да имаме брачен съд

Ванухи Аракелян: Добре би било да имаме брачен съд

Сподели в

Дискусионен форум за правата и интересите на децата при родителски конфликти и отчуждение се състоя във Варна. Срещата е поредна с оглед усилията децата да бъдат третирани по-щадящо, когато родителите не се разбират. От най-ранна детска възраст тези деца проявяват отчуждение и се държат изолирано от връстниците си в училище. Специалистите казват, че в повечето случаи децата се манипулират от двамата родители, предаде Радио Варна.

 

„Често в зависимост от личната си материална изгода децата отиват ту при единия, ту при другия родител. Представете си какви личности ще израснат от тях“, казва Албена Петрова, учителка от Варна. Тя е категорична, че случващото се дава отражение на поведението на детето в училище. От практиката й тя е с убеждението, че такива ситуации водят до това детето да стане асоциално и капсуловано. Учителката посочи, че е правила опит да говори с родителите в такъв конкретен случай, но те са я лъгали за ситуацията в семейството. Психологът Евелина Кръстева, която работи в детска градина, казва, че тя може да даде насоки и съвети, но не може да реши проблемите.

 

Съдията трябва да е безпристрастен, но е изключително трудно в такъв момент да се вземе решение, казва председателят на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян. Според нея трябва спешна промяна на законодателството и да се дадат по-големи права на съдиите. Тя смята още, че е нужно да има специализирани състави, които да гледат тези казуси.

 

“Най-добре би било, ако можем да имаме брачен съд. Тръгваме с малки крачки. Сигурна съм, че ще постигнем законодателни промени, защото институциите в едно бяхме обединени – на този етап сме безпомощни. Това просто трябва да приключи”, подчерта Ванухи Аракелян.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *