Партньор на Проватон
 “Някой ден…”, “надявам се…”, “по-късно…” Та, вие саботирате себе си!

“Някой ден…”, “надявам се…”, “по-късно…” Та, вие саботирате себе си!

Сподели в

“Ако осъзнавахме силата на нашите мисли, щяхме да ги сдържаме по-внимателно. Ако разбирахме страхотната сила на нашите думи, бихме предпочели мълчанието пред почти всичко негативно. С нашите мисли и думи, ние създаваме собствената си слабост или сила. Нашите ограничения и радости произхождат от сърцето ни. Винаги можем да заменим негативното с позитивно.“, казва  Бети Иди, автор на бестселъра „Обгърната от светлината“.

Думите имат огромно значение. Те имат силата както да лекуват, така и да нараняват. Това, което казвате, засяга не само хората, към които е отправено, но и самите вас.

Важно е не само да избягвате да говорите негативни неща за себе си, но и да внимавате с думите, които използвате, когато сте изправени пред нови предизвикателства или преследвате дългосрочните си цели. Ето няколко думи и фрази, които саботират професионалното ви развитие:

Един ден

Научете се да живеете в настоящето. Има ли нещо продуктивно в това постоянно да мислите за „някой ден“ в бъдещето, който може така и да не дойде? Може би мисълта, че „един ден ще бъдете успешни“ или че „един ден ще постигнете мечтата си“ ви успокоява и ви кара да се чувствате по-добре, но не трябва да забравяте, че за да стигнете до този ден, трябва да започнете работа още днес.

Надявам се

Ако искате да вземе съдбата си в собствените си ръце, трябва да започнете да говорите по начин, по който да си личи, че държите живота си под контрол. Когато казвате, че „искате“ или се „надявате“ за нещо, вие всъщност заемате пасивна позиция относно постигането на вашите цели – един вид оставяте нещата на произвола на съдбата. Не чакайте нещата да се променят от само себе си, поемете първите стъпки към промяната веднага.

Не съм достатъчно мотивиран

В този случай може да замените думата „мотивиран“ с много други(не съм достатъчно силен, не съм достатъчно умен, не съм достатъчно компетентен) и ефектът ще бъде почти същият. Спрете да се подценявате и разберете, че мотивацията не е толкова важна, колкото дисциплината. Освен това, какво точно означава да си „достатъчно“ нещо си? Повярвате в себе си и си позволете да разкриете пълния си потенциал.

По-късно

Какво точно чакате? Точния момент? Да бъдете готов? Много важно е да не си позволявате да отлагате наистина важните неща, особено ако в началото на своята кариера или на пътя към личното си самоусъвършенстване. Както гласи слоганът на Nike: „Просто го направи!“.

Нуждая се от повече време

Всички разполагаме с едни и същи 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Когато казвате, че нямате достатъчно време, за да преследвате всичките си цели, вие ограничавате полето от възможности, които ви предлага живота.  Повечето хора имат чувството, че времето им никога не им стига, но онези, които постигат своите цели, винаги намират начин да си освободят време за важните неща и да създадат по-добър живот за себе си.

Очаква ви живот, изпълнен с вълнуващи моменти и невероятни постижения, стига да внимавате с думите, които казвате на себе си.

………………………………………

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *