Партньор на Проватон
 Убийци на продуктивността, на които никой не обръща внимание

Убийци на продуктивността, на които никой не обръща внимание

Сподели в

Имате лош ден. Не, имате един ужасен, ама настина ужасен ден. Нищо не върви по план и самочувствието ви е на път да се изпари напълно. Аз ви разбирам, ваши колеги ви разбират, а може би дори и вашият шеф ви разбира.

Всички сме имали дни, в които просто е невъзможно да свършим работата си. Много често причините за тази липса на продуктивност произтичат от фактори и обстоятелства, които са извън наш контрол, но в други случаи те са изцяло наша вина. Тук обаче няма да говорим за последния инцидент, при който вашето доведе до това, че екипът ви не успя да изпълни задачата си в срок, или за онзи път, когато важен клиент чака няколко дена да му отговорите на имейла. Нека оставим тези инциденти настрана и да се фокусираме върху случаите, когато нещата не зависят от вас.

Всъщност, има няколко убийци на продуктивността, на които повечето хора не обръщат никакво внимание. Ето и няколко от тях:

1. Осветлението

Представете си сцена от криминален филм, в който двама полицаи провеждат разпит на заподозрян за убийство. Стаята за разпит обикновено може да бъде описана като студена и безжизнена, осветена от блед лъч светлина от последната работеща крушка.

Картината напомня ли ви за вашия офис? Ако вашият отговор е „да“, то от вас може да се очаква да бъдете толкова продуктивни, колкото човек, който е подложен на разпит от двама детективи.

Това не е просто теория,  а научен факт. Изследване от 2013 г, публикувано от Центъра за производителността на работното място в партньорство с Philips, установява, че изкуствената светлина влияе на продуктивността на работното място по множество различни начини – създава напрежение в очите, води до високи нива на стрес, причинява главоболие и влияе на настроението на служителите в зависимост от това дали цветът на осветлението е „топъл“(червеникав или жълтеникав), „студен“(синкав) или „изкуствен“(бял).

Реално погледнато, смяната на крушките в офиса е извън ваш контрол. Единствено нещо, което може да направите е да поискате промяна в осветлението от вашия шеф(малко вероятно е да я получите). Знаейки този факт обаче може да си изберете по-добро работно място в офиса – близо до прозорец или до добре осветена зала, или пък да решите да работите по-често от вкъщи.

2. Цветът на стените

Както вече казах, цветовете влияят на нашето настроение. В изследване от началото на века бе установено, че служители, които са работили в  офис, боядисан изцяло в различни нюанси на червеното, са показали по-големи нива на стрес и други негативни поведенчески черти в сравнение с група от хора, работила в офис, оцветен в синьо-зелени цветове. Може би е време за лека реновация в офиса?

3. Температурата

Изговорени са много думи(макар и в повечето случаи с шеговит тон), за факта, че средни температури в повечето офиси благоприятстват мъжете и оставят жените да мръзнат. Истината е, че всички сме ставали жертва на намалена продуктивност заради температурните условия, в които сме принудени да работим.

Проучване от 2015 г. открива, че когато температурата на нашето тяло е в удобни за нас граници, ние сме значително по-продуктивни в това, което правим. Така че, ако офисът ви е прекалено студен или твърде топъл, не трябва да се чудите защо нямате мотивация и енергия за работа.

4. Въздухът

Сериозно, няма нещо, от което да не може да се оплачете в офиса! Прочуване, публикувано в Харвард Бизнес Ревю, разкрива, че качеството на въздуха в офиса, което зависи от вентилацията и нивото на вредните части и химикали в околната среда, може да повлияе на способността ви да вземате добри решения и ефективността ви в изпълнението на вашите ежедневни задачи.

5. Времето

Според проучване на Харвард бизнес скул от 2012 г., в което е била анализирана работната етика на служители в банка в Токио в продължение на две години и половина, продуктивността на човек варира в зависимост от времето извън офиса и времето, което си представяме в нашето съзнание(ако сте изложени на различни снимки и изображения, свързани с времето).

Изследователите са установили, че най-добре представящите се служители са били от така наречената „дъждовна група“, от чиито офис не е се е виждало нито истинското слънце, нито пък е имало снимки и изображения, включващи под някаква форма слънцето. Междувременно, групата, която през повечето дни е била излагана на слънчеви лъчи и летни картини, е показала значително по-ниска продуктивност през дъждовните работни дни, казва авторът на проучването Кармен Нобъл.

6. Колегите

Най-вероятно нямате нужда от конкретен пример или изследване, което да ви убеди, че вашите колеги могат да бъдат истински убиец на производителността. И все пак ще ви дам пример, които да убеди дори най-скептично настроение към тази теория.

Последни прочувания показват, че макар приятелствата с колеги от офиса и други хора, с които работите, да носят много ползи за вашето професионално развитие и представяне, те могат да бъдат и истински криптонит за продуктивността заради т. нар. „емоционално изтощение“.

„Изпълнявате две роли едновременно – на приятел и на колега. Приятелите се подкрепят безусловно, но това не винаги е така с колегите, особено когато това може да навреди на личната ви репутация в компанията. Може да бъде изключително изтощително да избирате между това, която роля да изпълнявате във всеки даден момент“, казва Мелиса Дал, авторът в „Ню Йорк Таймс“.

…………………………..

Алисе Калиш за TheMuse.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *