Партньор на Проватон
 Младежи във Варна инициират „Движение за мир“

Младежи във Варна инициират „Движение за мир“

Сподели в

Идеята е то да стане национално, балканско, европейско и световно

Напоследък в Европа и света се натрупаха доста негативни събития, които поставят под въпрос съществуването на мирния процес в света. Първо изявлението на президента на САЩ  Доналд Тръмп, че се оттегля от договора за ракетите с малък и среден обсег на действие. На второ място отговорът на руския президент Владимир Путин, който миналата седмица издаде декрет, с който Русия също се оттегля от договора. Третото е, че през 2021 г. изтича дейността на договора СТЕЛТ за стратегическите ракети, в това число и ядрените. Това каза доц. Георги Кючуков, oбластен председател на АБВ – Варна, като подчерта, че последното е сериозна заплаха за сигурността в световен мащаб.

По думите му всичко това ликвидира процеса, който сдържаше страните по време на Студената война и който беше гаранция за сигурността в Европа и света.

„Инициираме инициативен комитет, в който има младежи, спортисти, представители на академичната общност, бизнесмени и др. Инициираме едно движение за мир, което още тези дни ще бъде представено на международната сцена, и считаме, че с това можем да допринесем донякъде, за да се заговори отново за мир, защото войната стана начин на ежедневен диалог“, добави доц. Кючуков.

„Това е  неформална организация, отворена за всички“, каза Пламена Заячка – председател на младежката организация на АБВ, както и председател и на Националното движение за мир.  Тя разкри, че  в движението се включват основно млади хора и като цяло са обезпокоени, че никъде не се говори за мир. „Все повече сме свидетели на конфликти, а Варна е стратегически град“, отбеляза младата дама.

Според нея, ако се боядиса в червено глобалната карта, то червеният цвят ще преобладава, което прави крайно необходимо това движение да стартира. „Идеята е то да стане национално, балканско, европейско и световно. След седмица ще бъде представено на международния форум на БРИКС, който се организира за втори пореден път в Делхи. Вярваме, че това е основно послание, с което ще приключи  форумът, който се казва „Визия за бъдещето“. Няма как да има бъдеще, ако няма мир“, добави Пламена Заячка.

Мариана Стойкова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *