Партньор на Проватон
 Махат пластмасата от детските градини във Варна

Махат пластмасата от детските градини във Варна

Сподели в

Грийнпийс, ОЦОСУР и Общината спират пластмасата в детските градини във Варна. Само за 3 години в детските градини у нас са похарчени 20 млн. лв. за чаши за еднократна употреба.
Това е установило проучване, организирано от неправителствената организация “Обществен център за околна среда и устойчиво развитие”.

Според данни от изследването използването на пластмасови изделия в детските градини в България всяка година генерира стотици тонове отпадъци. Във Варна предприеха важни стъпки за решаването на този проблем и в забавачниците бяха премахнати чашите за еднократна употреба.

Предисторията разказва  Славничка Ангелова, гл. експерт Детски градини в Общината пред БНТ. “През лятото на  2017 кораб на движението Грийнпийс акостира във Варна, инициативата “Свободни от пластмаса”  провокира интереса на директори и учители от 35 детски градини в града. Идеята – да ползваме по-малко пластмаса в ежедневието си. Тази обществена енергия Дирекция “Младежки дейности и спорт” реши да акумулира в нещо позитивно. Поканихме на среща директорите на детски градини, обяснихме идеята, приканихме ги да започнат работа с родителите и замяната на пластмасовите чаши за еднократна употреба с нераждаеми, които могат да се мият и използват много пъти. Финансирането трябваше да е от самите детски градини. Някои го направиха веднага, други – поетапно. До края на 2017 г всички градини се заредиха с двоен комплект от тези чаши. Трябваше време да убедим всички, имаше родители, които се обявиха против инициативата”.

Мисия “Аз избирам чашата за многократна употреба”, инициира Илиян Илиев от варненския екологичен център за устойчиво развитие ОЦОСУР  с подкрепата на родители, които искат да формират екологично отношение у децата в най-ранна възраст.

Кампанията заразява и други детски градини и скоро се превръща в национална.
Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *