Партньор на Проватон
 Как емпатичните личности провалят връзките си

Как емпатичните личности провалят връзките си

Сподели в

Уверено може да се каже, че противоположността на егоист е емпат. Емпатичните личности са грижовни, състрадателни, готови са да помогнат и на непознат, могат да променят и начина, по който се отнасяме към себе си и другите, разбира се, в положителна посока.

Често емпатичните личности изпитват трудности точно заради състраданието и разбирането, което проявяват към другите. Що се отнася до любовта, връзката на емпатичната личност се различава като модел от останалите. Но понякога загрижеността на емпата може да я изложи на риск и тя да се провали. Вижте 4 начина, по които емпатите провалят връзките си.

Прекрачване на собствените си граници

Често емпатичните личности са склонни да забравят, че е важно да бъдат поставяни определени граници. В резултат, ако попаднат на недоброжелателен човек, неговите негативни действия ще наранят иначе любящия и отдаден партньор. Злоупотребяващият не полага усилия във връзката си, той само взима, без да дава.

Когато правят тази жертва, емпатите няма да споделят своята болка, ще таят гняв в себе си, ще се разочароват, а другата страна няма да има и представа за емоциите им.

Пренебрегване на своите нужди

Емпатичната личност може да се фокусира толкова много върху благополучието на партньора си, че да пренебрегне грижите за себе си. Емпатът напълно забравя да споделя от какво се нуждае. В резултат, с времето ще започне да се чувства пренебрегнат от половинката си, ще замълчи за това, а той или тя няма да знае как да отговори на техните отрицателни емоции.

Ще пострада самочувствието

Още един начин, по който емпатите саботират себе си и връзката е дълбоката им загриженост за сметка на собственото им емоционално благополучие. Ако емпатът стане твърде фокусиран върху партньора си, той често забравя за нещата, които са го правили щастлив преди връзката – среща с приятели, хобита, връзка с близките, грижа за себе си и развитието си в работата.

Това се отразява на себеоценката, самочувствието и партньорът ще го забележи рано или късно.

Става обсебващ

В желанието си да даде най-доброто от себе си на половинката си, емпатът забравя, че всеки има нужда от лично пространство. В резултат, неговият партньор може да се почувства като обсебен, да няма възможността да взима сам някои решения, да не може да прекарва време само със себе си, с приятели, да се отдава на любимите си занимания.

www.az-jenata.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *