Партньор на Проватон
 Утре започват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата и рак на маточната шийка

Утре започват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата и рак на маточната шийка

Сподели в

Безплатните профилактични прегледи от 5 до 31 март ще се извършват в дните от вторник до петък вкл. от 10 до 12 часа.

Записването на пациенти става на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. „Цар Освободител“ 100 и на телефон 052/975-840. При интерес след изчерпване на часовете болницата има готовност да удължи кампанията и през април.

2582-а са новорегистрираните болни в „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания, каза  д-р Марко А. Марков за радио Варна.

През 2018 г. 2028 от тях са били от Варна. През миналата година в рамките на двете едномесечни профилактични кампании през кабинетите са преминали 206 варненци. При 5% от тях са открити онкологични заболявания и то в ранен стадий. Назначено им незабавно лечение, което значително е увеличило шансовете им за успешно излекуване. Най-често срещаните диагнози при мъжете през 2018 г. са рак на простата, рак на бял дроб и рак на дебело черво, а при жените – рак на млечна жлеза, рак на дебело черво и рак на матката. Безплатни профилактични прегледи в две направления, в които се наблюдава трайна тенденция на нарастване на заболеваемостта сред дамите, обявява в дните между 5 и 31 март ръководството на „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“.

Въпреки сериозните кампании за превенция и профилактика на рака на млечната жлеза той продължава да бъде сред водещите диагнози и на първо място сред жените. Ежегодният ръст при него е около 13 процента.

Благодарение на профилактичните програми, каквато СБАЛОЗ – Варна провежда традиционно всяка година, новооткритите случаи са в по-ранна фаза, което увеличава шансовете за преживяемост на пациентките. Затова и тази диагноза е част от мартенската профилактична програма на здравното заведение. Единственият сигурен начин да се избегнат тежките последствия от болестта е да се правят редовни профилактични прегледи.

Редовните профилактични прегледи са единственият начин да се открие навреме и ракът на маточната шийка. Безплатната профилактика на диагнозата е включена и в тазгодишната програма на СБАЛОЗ – Варна. Целта е ранното откриване на заболяването, тъй като все още най-често срещани са пациентките в трети и четвърти стадий. За да се избегнат по-тежките последици от болестта, е важно жените минимум веднъж годишно да правят гинекологичен преглед и цитонамазка, за да са сигурни, че са здрави. Всяко кървене извън месечния цикъл, особено контактното кървене – след полов акт, при промивка или др. трябва да заостри вниманието и жената трябва да се прегледа.

По-обилното течение, особено ако е кърваво, също е сигнал, че имаме сериозен проблем. Подуването и болките в корема също са индикация за задължително посещение на специалист.
Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *