Партньор на Проватон
 Той – нас, или ние – него? Хайде, да превърнем стреса в енергия!

Той – нас, или ние – него? Хайде, да превърнем стреса в енергия!

Сподели в

Няма как, стресът просто стана част от нашия живот. Влиянието, което той има върху нас, обаче се определя от начина, по който самите ние реагираме на стреса.

Някои хора позволяват на стреса да ги надвие и да изсмуче цялата им енергия и ентусиазъм, докато други го използват като мотиватор, който ги тласка към все по-амбициозни и високи цели. Когато не разполага с подходящите инструменти за да се справи със стреса, човек лесно се поддава на неговите най-негативни аспекти.

Добрата новината е, че ако започнете да прилагате следващите няколко стъпки във вашето ежедневие, ще можете да прогоните стреса от живота си или поне – да го превърнете в източник на енергия.

1. Не губете от поглед по-голямата картина

Колкото и натоварени и стресирани да се чувствате, отделете няколко минути, за да отстъпите няколко крачки назад и да видите по-голямата картина. Това ще ви позволи да придобиете по-реална представа за ситуацията и да поддържате всичко в перспектива. Стресът, който изпитвате във всеки даден момент, най-вероятно произтича от малка група проблеми, които реално погледнато играят незначителна роля в живота ви.

Да, колегите ви може да не са се справили добре с последния проект, но това не означава, че вашите негативни мисли от работата трябва да влияят на начина, по който се държите с вашето семейство и приятели или на удовлетворението, което изпитвате от вашите хобита.

Отделянето на внимание на по-голямата картина на вашия живот поставя нещата в перспектива и служи като постоянно напомняне за щастието и радостта, която може да намерите в света, стига да ги потърсите.

2. Тренирайте редовно

Физическата активност носи ползи както за тялото, така и за ума. Когато се чувствате напрегнати, направете кратка пауза за разходка извън офиса. Тази кратка почивка ще ви помогне да избистрите мислите си, да погледнете на нещата от различна гледна точка и да отстраните непосредствените източници на стрес. Като допълнителен бонус, ендорфинът, който се отделя при физическа активност, ще ви накара да се чувствате по-добре и по-спокойни.

3. Отбелязвайте напредъка си

Създайте си списък, с които да следвате напредъка си по всеки проект, върху който работите. Отбелязвайте постигнатото през деня и си задавайте ясни цели, които да реализирате в определен срок. По този начин ще можете да следите нещата, които все още не сте свършили, и да планирате графика си в съответствие с тях, вместо да постоянно да сте подложени на стрес и напрежение, незнаейки дали ще се справите със задачите си в срок.

4. Внесете ред в ежедневието си

Всяка форма на дезорганизация и хаос води носи със себе си високи нива на стрес. Организирайте работното си място и задачите си за деня по начин, който ви позволява да се чувствате комфортно в собствената си кожа. Когато офиса ви е неподреден и претрупан с ненужни вещи, мозъкът ви няма да може да се фокусира върху задачите, които трябва да изпълните. Колкото по-организирани сте, толкова по-спокойно е вашето подсъзнание.

5. Гледайте към бъдещето с оптимизъм

Не позволявайте на негативните мисли, които ви карат да вярвате, че няма да постигнете това, което искате, да превземат ума ви. Повярвайте в себе си и си кажете, че ще се справите навреме със задачите, ще подредите живота си и че ще обърнете повече внимание на здравето си. Поставете си някаква цел, запишете я на лист и не се отказвайте, докато не я постигнете.

6. Забавлявайте се

Ако се фокусирате само върху работата и не заделяте никакво време за забавление, няма как да избегнете стреса и прегарянето. Бъдеще щастливи и опитайте да заразите другите с позитивното си настроение. Планирайте забавни дейности в офиса, в които да се включат възможно най-много хора. В резултат на това печелите не само вие, но и всички ваши колеги.

…………………………

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *