Партньор на Проватон
 Предай нататък, добротата заразява!

Предай нататък, добротата заразява!

Сподели в

Надежда, Искра, Венета, Милена, Нора, Тодорка и Невена са се отдали на най-благородното дело – благотворителността

 

Няма по-голяма сила от тази на майка, бореща се за живота на детето си. А животът понякога ни подлага на сериозни изпитания.

 

Надежда, Искра, Венета, Милена, Нора, Тодорка и Невена са се отдали на най-благородното дело – благотворителността. Организирането на благотворителна кампания може да им отнеме месеци. С готовност жертват свободното си време в името на щастието на някой друг и чувстват огромно удовлетворение от това. Казват, че благородството не може да се придобие, „човек или го притежава, или не“, а „милосърдието и добротата те карат наистина да се чувстваш значим и се усещаш някак по-лек след това…“

 

Венета, Искра и Надежда (от ляво надясно).
Надежда Желева е от Карнобат, Искра Митева от Нови пазар, а Венета Кръстянина от Добрич. И трите от години живеят във Варна, имат икономическо образование, две от тях работят в сферата на финансите. Запознават се през 2013 г., когато се раждат децата им, а днес са по-близки от всякога, обединени от обща кауза.

Началото поставя Венета, която ражда момиченце със сериозен проблем с едното краче. Единствената възможност то да бъде възстановено и детето да има шанса да проходи е операция в САЩ. За целта е необходима сумата от близо 500 000 лв. Опитите на родителите да получат подкрепа от държавата в лицето на Фонда за лечение за деца обаче са несполучливи. На семейството е отказана помощ.

Венета: Знаехме за подобен случай на нашия, но в по-лека форма, при който родителите са били подкрепени от Фонда, затова нямахме съмнение, че ще ни одобрят. На нас обаче ни бе отказано. Нещо повече – посъветваха ни да оперираме детето в  Горна баня, където има ортопедична клиника. Подобна операция в България изобщо не е правена… Случай като нашия има описан тук само в книгите. Единственият възможен спасителен вариант за нас остана да започнем кампания.

 

НОРА, НАТАЛИЯ, ВЕНЕТА, НАДЕЖДА, МИЛЕНА, Искра, Жаси (доброволец) и  DJ Пепи Петров по време на благотворителното бягане на входа на Морската градина. 

 

Така през 2016 г. стартира първата кампания, организирана от младите майки, съпричастни към проблема на Венета. До нея неотлъчно са Искра, с която се запознават „покрай кувьозите“ в болницата, когато раждат бебетата си, Надя, приятелка на Искра, и останалите майки от групичката, заформила се по време на разходки в Морската градина. Искра и Надежда пътуват и до други градове, никой не жали сили за каузата… Правят базари, организират първия кулинарен базар във Варна, концерти… Кампанията обхваща цяла България.

Венета: Хора, които не познавахме, искаха да помогнат. Голям концерт с участието на Тони Димитрова беше организиран в Бургас, имаше базари в София, хоротеки… Хора от цялата страна, които никога не сме виждали, се спуснаха да организират благотворителни инициативи, за да ни помогнат. Изпитах толкова голяма признателност и обич към всички… Не може да се опише с думи… Майки от цяла България откликнаха и организираха събития в различни части от страната.
Успяхме! За осем месеца събрахме тази огромна сума, която изобщо не вярвах, че ще успеем да съберем.

През лятото на 2018 г. семейството се завръща след 11-месечен престой в Америка. Направени са първите най-важни операции. Предстоят още интервенции. Венета не е изгубила надежда, че в бъдеще може да получи помощ от държавата, но „повече вярва в хората“…

Искра: Хората, които най-често откликват на призивите за помощ, са предимно млади майки и хора на средна възраст. Родителите осъзнават колко е тежко, когато става въпрос за дете и то има здравословен проблем. Хората с по-големи финансови възможности реагират по-скептично и резервирано към подобни инициативи.

Надежда: За мен инвестирането на това време и енергия, които съпътстват организирането на една кампания, е без значение, защото когато достигнем крайната цел, настъпва вътрешното удовлетворение и щастие. Когато видиш, че си значим и полезен за някого, когато можеш да накараш някой, който дори не се е надявал на това да се усмихне – това е неописуемо.

Когато нямаш финансова възможност да спасиш детето си и видиш как непознати хора искат да ти помогнат безвъзмездно – това е безценно…

 

 

Добротата наистина заразява и когато един човек види, че някой прави нещо добро за него, той връща жеста по някакъв начин.

 

Преди месеци те помагат на две деца с подобен на дъщеричката на Венета проблем, които също трябва да се оперират в САЩ.

Венета: Спонтанно решихме да организираме кампания за тях. Знаем колко трудно е да се събере подобна сума (300 000 – 400 000 лв.) за кратък период от време и решихме да помогнем на родителите. Тъй като децата имаха деформации на крачетата, организирахме бягане под наслов „Бягай, за да могат и те!“

Надежда: Свързахме се със спортни клубове в града, защото преценихме, че сами няма да можем да се справим с организацията на самото бягане. Свързахме се и с популярни личности, които обещаха подкрепа, но не дойдоха… Няма как да накараш някого да дари или да направи нещо, което не желае. Най-малкото, което могат да направят, е да дойдат и да видят какво означава да се почувстваш значим за някого, който се нуждае от помощ. Тогава започваш да мислиш по различен начин…

Искра: Въпреки това имаше много дарители, спонсори, награди… Организирахме го като празник – от сутринта имаше зумба, танци, бягане, DJ… Всеки от присъстващите беше зареден с добро настроение.

Близо три месеца ни отне цялостната подготовка и научихме много неща в целия този процес. Вече имаме опит!

 

И КУЛИНАРНИЯТ БАЗАР може да се превърне в празник.
 

Според младите дами хората са съпричастни и тези, които помагат и даряват, са много. Убедени са, че самото присъствие на подобни събития променя хората към по-добро.

Всички те възпитават деца, които още са малки, но вече виждат примера у дома.

Надежда: Виждам, че даваме добър пример на нашите деца. Моето дете например беше събрало малка сума по коледните празници и ми каза, че иска да я дари на по-бедни хора. Стана ми много мило.

Самият факт, че си направил добро за някого, те прави различен.

Има над какво да се замислим… Истината е, че никой не е застрахован. Не знаеш какво ще ти поднесе животът в даден момент и кога може да имаш нужда от помощ.

Усмихнати, лъчезарни и заредени с огромни дози оптимизъм Надежда, Искра, Венета, Милена, Нора, Тодорка и Невена са замислили всяка година да организират благотворително бягане във Варна за деца с двигателни проблеми.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *