Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: Търсим терен от поне 4 000 декара, за да ситуираме индустриалната зона на Варна

Стоян Пасев: Търсим терен от поне 4 000 декара, за да ситуираме индустриалната зона на Варна

Сподели в
Тази година трябва да бъде ситуиран терен във Варна за изграждането на индустриалната зона. За целта е необходимо да бъде определена територия от поне 4000 декара, където да бъде изградена инфраструктура, ел. и ВиК захранване, обясни за Varna24.bgобластният управител на Варна Стоян Пасев.

 

“Очаквам да се случи през тази година, синхронизирано е с кмета на община Варна Иван Портних, ситуирането на индустриална зона. Оказа се, че вече поредният ни инвеститор идва, а ние няма какво да предложим като инфраструктура и като земя. Като разберат, че процедурите по смяна предназначение на земя и ОВОС са тригодишни, и предпочитат други дестинации. Варна е атрактивна от гледна точка на това, че имаме шест университета, 45 000 студента, имаме какво да предложим на тези инвеститори от клас А.  Участвахме с терен, за да привлечем производителите на “Фолксваген”, но нямаше как да спечелим, защото се намираше на територията на област Добрич, а там няма толкова работна ръка, колкото във Варна. Затова инвеститорите предпочетоха Кремиковци край София. Без да направим зона по подобие на индустриална зона “Тракия“ в Пловдив, няма как да се преборим за големите инвеститори. Чисто логистично нашата област е с предимство от гледна точка на летище, пристанище и на магистралата, която е приоритет на правителството през тази година.

 

Знаете, че Община Варна ситуира индустриална зона на територията на Южна промишлена зона, но тя е само 60 декара, напълно недостатъчна. Нужна ни е територия от поне 4 000 декара, за да предложим на евентуалните инвеститори инфраструктура, ток, вода, канал, газификация…Работим основно върху този проблем с кмета и естествено и по въвеждащата инфраструктура, тъй като това е задължение на общината и на държавата.”, каза Стоян Пасев.

Относно останалите приоритетни проекти за тази година, той обясни: “Знаете, че откакто съм областен управител, се занимавам с темата брегоукрепване и свлачища. Успях да кандидатствам миналата година по плана Юнкер и спечелихме три проекта, още три са в действие, темата на които е “Бедствия, аварии и свлачища“ на територията на цялата област и на цялото Северно крайбрежие. Знаете, че и буните са в окаяно състояние и няма ка да привлечем инвеститори, ако не решим проблемите с брегоукрепването и свлачищните процеси. Единият проект, по който работим тази година, е за бедствия и аварии, а именно синхронизацията между всички институции, държавни и общински. Върши се много работа, но нямаме синхрон между институциите. Затова искам да бъда като обединяващо звено, за да видим кой с каква техника разполага и с какво може да помогне при кризисна ситуация. Такива не липсват на територията на нашата област, вече седем пъти сме обвявали бедствено положение с разнородни дейности. Последното беше заради африканската чума по свинете. Имаше свлачища и наводнения…Идеята е да се направят с цел превенции повече неща, за да овладеем тези природни катаклизми.

Знаете, че всички големи инфраструктурни проекти, които се случват на територията на Община Варна стават с държавна помощ. Динамична изключително беше предната година, тази се очаква да е същата. Отворихме пристанище Варна за града. Приоритет за цялата област си остава туризма обаче. Макар, че активният сезон е само три месеца, това е поминък за много варненци.

 

Очакваме силно лято. Дано да повторим рекорда от миналия сезон. Има известен спад на руските туристи, въпреки, че те продължават да купуват имоти по нашето Черноморие. В последните изявления на министър Николина Ангелкова, тя сподели, че приоритет ще бъде българския турист.  Магистралата за Бургас е доста облагодетелстваща за южната част на страната, а без инфраструктура изградена няма ка да очакваме и туристи. Тези полети, които бяха пуснати на Фрапорт до десет европейски дестинации, това лято очакваме още три, ще спомогнат много за туризма.

През миналата година успяхме да променим Закона за водите. Това даде възможност на Община Варна да ползва богатството си от термални източници. Знаете за безумието на басейн “Приморски“, където на 6 метра е каптажа с минерална вода. До момента поради законови пречки нямаше как Община Варна да ползва тази вода. В момента текат процедури по прехвърляне на всички каптажи на общината. Предстои да се вземе решение от Общинския съвет да се категоризират тези източници и да се направи една тарифа за минералната вода, за да може да се отвори най-накрая града и да станем дестинация на четири сезона.”

 

Какво още каза Стоян Пасев вижте в прикаченото видео!

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *