Партньор на Проватон
 Арх. Виктор Бузев: Ремонтите в кв. Аспарухово ще приключат до края на май

Арх. Виктор Бузев: Ремонтите в кв. Аспарухово ще приключат до края на май

Сподели в

Пешеходна зона, велоалея и паркинг ще облагородят района около парка

Голям интерес проявиха жителите на кв. „Аспарухово“ на общественото обсъждане за Подробния устройствен план на парка в района. Това обяви главният архитект на Варна Виктор Бузев в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов.

По думите му територията на парка в „Аспарухово“ има много добър потенциал, тъй като е естественото продължение на залива в южната му част и реално на Морската градина. Инициативи по облагородяването на парка са започнали още през 1997 г. Има изготвен проект през 2003 г., който е съгласуван с всички ведомства и министерства, имащи отношение по въпроса. Проектът днес е представен по абсолютно същия начин, както е предвиден тогава, уточни арх. Бузев. Самият план не е променян, единственото нововъведение е с цел да се регулира процесът с паркирането до плажната ивица, тъй като към момента през лятото има автомобили, които паркират и върху тревните площи, и върху самия пясък.

 

 

В алеята до плажа ще бъдат обособени специални места за паркиране. Както частично вече е направено по бул. „Първи май“ и има обособени места за успоредно паркиране. Общо паркоместата около парка стават над 1100, отбеляза Бузев.

Плажната ивица е голяма и с голям потенциал, което е довело до дебати да има ли въобще автомобили в тази зона на парка. По този въпрос архитектът уточни, че достъпът до трафик кулата, изградена преди няколко години, става точно по тази крайбрежна алея, която е със статут на улица по изискването за достъп до кулата. Въз основа на това е взето решението да бъде регламентирано и паркирането по нея.

Според плана пешеходният тротоар с ширина 3 метра ще бъде изграден от страната на пясъка, непосредствено до него ще има велоалея с ширина 2 метра, последвана от 2 платна от по три метра, със зона за перпендикулярно паркиране, след което ще започват зелените площи.

По отношение наличието на ценни растителни видове в района, като блатно кокиче например, арх. Бузев увери, че те няма да бъдат унищожени, а напротив! Ако съществуват и се развиват устойчиво, те ще се използват като атракцион с биологична насоченост.

Архитект Бузев определи като сериозна защита факта, че според ПУП-а територията е парк с публично предназначение. Освен това имотът е публична държавна собственост, което е още една защита, и колкото по-бързо се реализира самият проект за парка – алеи, осветяване, зацветяване, толкова по-бързо ще прекратим всякакви възможности за възстановяване на реституционни претенции, заяви Бузев.

Относно предвидените постройки архитектът отново поясни, че те ще бъдат изградени с цел да спомагат дейността, нуждите и поддръжката на парка. Параметрите на тези съоръжения са нищожни и това няма как да бъдат сгради, категоричен е той.

В заключение той увери, че всички инфраструктурни проекти на територията на кв. „Аспарухово“ ще приключат до края на май.

Мариана Стойкова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *