Партньор на Проватон
 Няма нужда да се потите до безсилие в залата: вижте как да спортувате умно

Няма нужда да се потите до безсилие в залата: вижте как да спортувате умно

Сподели в

Спортът минава на друго ниво, в което вече не трябва да се потите до безсилие в залата, а да действате умно, постигайки впечатляващи резултати. Само следвайте нашите съвети.

Кратко и интензивно

Без извинения – 15 минути са напълно достатъчни за една добра тренировка. Наистина! „Ползите от тренировката не идват от обема, а от нивото на интензивност“, казва треньорът на Nike Кристи Годсо, която препоръчва силно интензивна интервална тренировка. „Комбинацията между кратки силови тренировки и почивка е оптималната формула за изгаряне на мазнини, красиви и издължени мускули и тонизиране на цялото тяло“, завършва тя.

Примерна тренировка:

Бягане на място – 3 минути.

Високо вдигнати колене – 2 минути.

Клякания – 1 минута.

Клякания със скок – 1 минута.

Задни кръстосани напади – 1 минута.

Лицеви опори – 1 минута.

Планински катерач – 30 секунди.

Планк – 1 минута.

Бърпи – 1 минута

Ходещ планк – 1 минута.

Скокове с високо вдигане на коленете – 30 секунди.

Странични планкове – по 30 секунди за всяка страна.

Глутеус мост – 1 минута.

Смях вместо тренировка

Фразата „смях от сърце“ вече придобива друго, доста по-спортно значение. Скорошни изследвания показват, че смехът намалява количествата на хормона на стреса кортизол, който в големи дози увеличава обиколката на талията. Дори престореният смях намалява нивата на кортизола с близо 40%! Затова гледайте на смеха като на горяща мазнините, оформяща талията и облекчаваща стреса тренировка.

Слънчево изгаряне

Но не на кожата, а на излишните мазнини. Даваме ви още една причина да излезете навън и да приемете необходимата дневна доза витамин D именно от слънцето. Според британско изследване дневният прием на 1000 IU витамин D значително намалява мазнините в тялото. Само за 12 седмици участниците в проучването се разделили средно с 2.7 кг, докато тези, които приемали пласебо, свалили само 0.4 кг. Един обикновен кръвен тест може да покаже дали страдате от дефицит на витамин D. Ако това се окаже вярно, приемайте малки дози под формата на хранителни добавки и не забравяйте разходките на слънце. А защо не комбинирате полезното с приятното и не излезете да спортувате на слънце?

Знаете ли, че целунатата от слънцето кожа на ръцете и краката ги кара да изглеждат по-слаби? Тъй като все още е доста рано за естествен тен, заложете на автобронзанти, които ще покрият кожата ви с приятен слънчев загар.

Онлайн движения

Умните момичета знаят, че вече не е задължително да ходят в залата, за да тренират. Трябват ви мобилен телефон или компютър и достъп до интернет и можете да тренирате дори и в собствения си дом. Мобилни приложения, YouTube канали или сайтове – събрахме по три от най-добрите във всяка категория.

Мобилни приложения:

Nike+ Training Club – вашият портативен персонален треньор с над 100 различни упражнения, който постоянно следи прогреса ви и дори ви дава възможност да си направите своя собствена 4-седмична програма.

Workout Trainer – приложението ще филтрира подходящите за вас упражнения, независимо дали са кардио, или се целят в определена мускулна група.

Fitocracy – нещо като фитнес Facebook, който поддържа мотивацията и следи развитието ви. Можете да получите и здравна или фитнес информация от професионални треньори и дори да взимете участие в различни предизвикателства.

YouTube канали:

Lionsgate Befit (youtube.com/befit) – ще откриете почти всякакви упражнения, ръководени от известни треньори и за всякакви нива на физическа подготовка.

Sarah Fit (youtube.com/SarahsFabChannel) – и тук има голямо разнообразие от видео уроци, но ние ви го препоръчваме заради страхотните фитнес съвети, както и холистичния подход към спорта и диетите.

Blogilates (youtube.com/blogilates) – специално за всички фенове на пилатеса – разнообразни упражнения за различни части от тялото.

Сайтове:

Popsugar Fitness (fitsugar.com) – за всички начинаещи или тези, които не са тренирали отдавна. Ще откриете едномесечни фитнес планове, както и готови програми за различни видове спортове.

Fitnessista (fitnessista.com) – за всички заети момичета. Ще откриете лесни рецепти, бързи упражнения и дори мотивиращи музикални плейлисти.

Bodyrocktv (bodyrocktv.com) – разкрийте своя фитнес потенциал с 30-дневните предизвикателства, каквито постоянно има на сайта.

Текст Велина Василева

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *