Партньор на Проватон
 КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД – ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СЛУЧВАШЕ БЪДЕЩЕТО

КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД – ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СЛУЧВАШЕ БЪДЕЩЕТО

Сподели в

В момента по света няма нито една голяма медия, която да не е поставила портрета му на видно място и да не му е посветила поне две статии. Може би само кралицата би получила подобно внимание по такъв печален повод, но това е обяснимо – той беше, и завинаги ще остане, Кайзер – императорът на онова, което се смята за красиво и модерно в нашия свят.

Карл Лагерфелд е един от най-известните и разпознаваеми хора на нашето време. Именно на него модата дължи своята популярност – той я извежда от статуса й на затворена общност на хора, носещи скъпи дрехи и създава култ – към вещи, места, лица. Всичко, което каже или създаде се превръща в мода – той не просто предусеща тенденциите, той ги създава.

През 1965 година започва сътрудничеството му с Fendi. Повечето от нас дори не са били родени тогава. Чрез работата си за Fendi той свързва модата с изкуството, например именно Fendi бяха основният спонсор на реставрацията на римските фонтани преди няколко години, а Карл издаде книги със снимки по темата.

През 1983 година той започва работа в Chanel, пренебрегвайки предупрежденията, че това е една забравена и отдавна демодирана модна къща.

Останалото, казано съвсем буквално, е история. Историята на живота му – дизайнер, фотограф, стилист, художник, илюстратор, карикатурист, куратор, журналист, просто гений. В наши дни, когато малцина дизайнери остават на поста си след стандартните две до четири години, едва ли някой след Карл ще повтори неговия стаж като несменяем творец в три модни къщи, създаващ поне по 12 колекции годишно, с неограничени пълномощия.

Когато преди две години започва да се говори за евентуално пенсиониране и за това, че всъщност Chanel не са в цветущо състояние, собствениците правят нещо невиждано до тогава – обявяват печалбата на марката. Chanel, оказва се, се справят далеч по-добре от „феномена“ Gucci и са съвсем близо до Louis Vuitton. Всичко, до което се докосне Карл, се превръща в злато.

Роден е на десети септември. Спорно е коя година – той непрекъснато променя мнението си. За датата е сигурен – любимата му майчица се шегува, че е избрала датата, за да я помни по-лесно. Изобщо Карл, толкова мразещ да гледа към миналото, обикновено говори за майка си през половината време. „Ти не трябва да пушиш, Карл, имаш прекалено грозни ръце“ – казвала тя, но също и това, че да си гей е  „Като цвета на очите, нещо вродено“. Забележителна жена без съмнение.

Още на 17 години той напуска училище и заминава за Париж. Тук липсва драматична пауза с бедно начало и тежък робски труд – бащата на Карл е богат търговец и има офис в Париж, Карл просто прави онова, което иска – мода. Двамата с Ив Сен Лоран печелят конкурс за мода в една и съща година и остават приятели и съперници до края.

Работоспособността му е нечовешка („Аз съм работническа класа“ казва той), информираността му за всичко – невероятна. Още преди да се случи нещо, той го е измислил и изпробвал. През 2004 година създава колекция с H&M и на предупрежденията, че това ще девалвира името му, отговаря: „Това е бъдещето“.

Десет години са нужни, за да се убедят всички, че е прав. Ревютата му са винаги на пулса на обществото – с протеста на феминистките, с ракетата в „Гран пале“, със супермаркета („пазаруването в наше време замества културата“ казва Карл). Той снима първата фотосесия на Ким Кардашиян, звездите на корейските сериали са лица на Chanel, миналата година пусна капсулна колекция със 17-годишната Кая Гербер, Карл винаги е пръв във всичко.

Само той може да си позволи да е откровен, да каже какво мисли директно, бързо и без увъртане. Преди броени месеци в интервю за списание CUT признава, че ако спре да работи, за него това значи смърт. Карл Лагерфелд спря да работи, това е. Сега остава последното му желание – прахът му да бъде разпръснат заедно с този на майка му и споменът за него да остане само в онова, което е сътворил – модата.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *