Партньор на Проватон
 Ще популяризират малко известни, но значими туристически обекти

Ще популяризират малко известни, но значими туристически обекти

Сподели в

По повод Международния ден на екскурзовода Варна е домакин на първата екскурзоводска конференция в страната. Форумът беше проведен в Градската художествена галерия “Борис Георгиев”, а негов организатор беше Съюзът на екскурзоводите в България (СЕБ), с подкрепата на община Варна. На него присъстваха зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, както и зам.-кмета Коста Базитов.

Целите пред гидовете са популяризиране значимостта на професията и родния туризъм. Обсъдени бяха основни предизвикателства и препоръки, свързани с работата им и провеждане на обща дискусия с участие на българските екскурзоводи, туроператори и туристически агенти, представители на бизнеса, на местната власт и на българските институции.

Председателят на СЕБ Христина Неделчева изтъкна, че проблеми в туристическия бранш има във всяка една област в страната. По нейни думи желанието на професионалните екскурзоводи е въвеждането на една твърда законова рамка и контрол. Сред исканията са упражняването на професията да се извършва от специализирани кадри. Според нея най-точна информация за туристическите обекти може да бъде представена от местен екскурзовод. В много други държави дори когато външен екскурзовод представя туристическите обекти на дадена група, с него присъства и местен.

Зам.-министърът на туризма  Елена Георгиева от своя страна заяви пред журналисти, че сериозна крачка към хармонизиране на българското законодателство в сферата на туризма с европейското беше направена през 2016 г., с приемането на Наредба №1. От думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, тя заяви, че чуждестранните посещения на страната за миналата година са над 9 273 000. Приходите от международен туризъм са над 7,3 млрд. лв., което е увеличение с 6,5%. На територията на област Варна в местата за настаняване с 10 или повече легла броят на пренощувалите лица са повече 1 280 000, което е увеличение с 6,7% в сравнение с предходната година. Реализираните нощувки са над 5 744 000, което представлява от 3,3%. Приходите от нощувки надвишават 312 млн. лв.

Отново по думи на министър Ангелкова, зам.-министър Елена Георгиева заяви, че с Наредба №1 от 2016 г. бяха създадени нормативни изисквания за екскурзоводската дейност както и и регистър на правоспособните е екскурзоводи като част от националния туристически регистър.

„В сътрудничество с общините, от Министерството ще работим за популяризирането на малко известни, но значими туристически обекти“ – каза още зам.-министър Георгиева.

По време на мероприятието бяха връчени грамоти на екскурзоводи доайени от Съюза на екскурзоводите в България.

Андрей Андреев
Снимки: Пламен Гутинов

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *