Партньор на Проватон
 Варненска програма за кариерно ориентиране с отличие на Employer Branding Awards

Варненска програма за кариерно ориентиране с отличие на Employer Branding Awards

Сподели в

Пилотна програма за кариерно ориентиране на Варненска търговска гимназия „Г. С. Раковски” спечели първо място на престижните Employer Branding Awards 2019 на B2B media, провели се в София през изминалия уикенд.

Проектът, нагърбил се с амбициозната цел да намали нарастващата пропаст между нуждите на работодателите и образователната система, бе отличен в категория „Иновации в обучението на талантите” и дава сериозна заявка да разшири обхвата си и в други варненски гимназии през идната учебна година. Програмата, в която участва група от 15 ученици, е организиранa и подкрепена от The Taxback Group и Advance Academy.

Чрез редица практически занимания тя дава възможност на учениците да идентифицират своите  силни страни и интереси и да ги канализират в някоя от множеството актуални професии, които пазарът на труда предлага.

„Според доклад на Института за бъдещето (IFTF Institute for the Future) 85 % от професиите, които ще съществуват през 2030 година все още дори не са възникнали. Това означава, че разминаването между съществуващата образователна система и нуждите на работодателите ще става все по-осезаемо. От друга страна способността на хората да учат през целия си живот ще стане много по –ценна от самите знания, а това предполага нови предизвикателства пред всички участници на пазара на труда“, споделя Екатерина Христова, Мениджър „Човешки ресурси“ в компанията-организатор на програмата.

С подготовката на учениците  са се заели  представители от бизнеса, които засягат  теми като изграждане на личен бранд, личностни качества, необходими за успешна реализация, както и обзор на актуалното състояние на пазара на труда. През месец май 2019 година програмата за кариерно развитие ще завърши със състезание, в което участниците ще разиграят реални ситуации от пазара на труда, а най-добре представилите ученици ще получат еднократна стипендия и безплатно участие в „Ученическата ИТ Академия“ през предстоящата лятна ваканция. В допълнение, организаторите на програмата планират разширяване на обхвата ѝ и включването на още варненски гимназии в кариерните срещи през следващата учебна година.

Вторите годишни награди на b2b Media отличават компаниите с постижения в областта на изграждането и утвърждаването на работодателската марка. Основен фокус на конкурса са иновациите в управлението на талантите и новите успешни стратегии в сферата на човешките ресурси.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *