Партньор на Проватон
 Дронове летяха в Технологичен институт на ВСУ „Черноризец Храбър“, управляваха ги ученици от варненската Математическа гимназия

Дронове летяха в Технологичен институт на ВСУ „Черноризец Храбър“, управляваха ги ученици от варненската Математическа гимназия

Сподели в

Състезатели от школата по програмиране на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ гостуваха на катедра „Информатика и икономика“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. С преподаватели и студенти от университета, учениците, които са от 10 до 12 клас, присъстваха на лекция и обсъждаха теми, свързани със съвременното приложение на алгоритмите за графи при изследвания за бизнес цели. Възпитаниците на Юлия Димитрова от елитната варненска гимназия се запознаха с използването на графи, не само за целите на състезателната информатика (програмиране), за което те се подготвят системно в училище, а също и с употреба им в развитието на ключови технологии като блокчейн, семантични графи, социални графи и др.

Учениците имаха възможност да управляват и дронове. Екипът на университета представи планираните дейности и програми, свързани с програмиране, подходящи за ученици от различни възрасти и реализирани с различни програмни езици, в това число и за управление на дронове. Предвижда се провеждането и на организирани обучения, които ще стартират в университета още през лятото на 2019 година. В тях децата ще имат възможност да създадат собствени програми да управляват дронове със Scratch, а по-големите ученици ще се обучават да управляват дронове с Python. Обученията ще се провеждат в контролирана среда, като се спазят всички изисквания за безопасност и употреба на устройствата.

Срещите на експертите по компютърни науки от Варненския свободен университет с учениците от Математическата гимназия ще продължат с гостуване в гимназията през март. На място ще бъдат демонстрирани различни подходи за обработка и анализи на изображения. „Ще привлечем учениците с интерес към изследванията в областта на компютърните науки, а най-добрите ще поканим на международен изследователския лагер за анализ на био-медицински изображения. „Ще продължим да подкрепяме учениците, както сме правили винаги, при подготовката на техни изследователски проекти, с които могат да участват в национални състезания за ученици и да се включат директно в интердисциплинарната изследователска група за анализ на изображения в града“, разказа доц. д-р Галина Момчева, ръководител на катедра „Информатика и икономика“ във ВСУ „Черноризец Храбър“. Изследователският лагер ще се проведе от 17 до 22 юни, а лекторският екип ще включва преподаватели от Варненския свободен университет и от Медицинския университет във Варна. „Искаме да докажем, че талантите в областта на компютърните науки могат да продължат развитието си и в университетите във Варна“, допълни доц.  Момчева.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *