Партньор на Проватон
 5 нови спорта за бързо вталяване

5 нови спорта за бързо вталяване

Сподели в

Основателят на Punk Rope твърди, че можем да скачаме на въже в продължение на 60 минути

1. Трапфит

Трапфит
Трапфит© Instagram

Микс от въздушна акробатика на трапец и фитнес, при която тренирате и горната, и долната част на тялото. Особено натоварващ (и съответно – оформяща) е за раменете, ръцете и коремната мускулатура. И освен че развива гъвкавостта и баланса ви, е забавен заради това, че през повечето време се люлеете, при някои упражнения – и с главата надолу. Като истински цирков артист! Интересен начин да погледнете на спорта и на света от друг ъгъл, нали? Загрявката от 20 минути е на пода. После всички застават до висящ от тавана трапец, който е на нивото на гърдите ви, когато сте в изправено положение. „Отначало е страшно изморително за ръцете, напомня ми на първите ми посещения в залата за танц на пилон“, казва една от почитателките на новата фитнес мания в Холивуд – Вероника Мендоза. „Но пък бързо се пристрастих към този спорт, защото отново съм като на детската площадка. Харесва ми и усещането за летене. Така се улисвам, че забравям за умората и качвам летвата все по-високо.“

Фитнесът на трапец оформя раменете, ръцете и коремните мускули.

2. Скачане на въже

Скачане на въже
Скачане на въже© iStock

Ако не можете да летите, скачайте! А можете ли да издържите подскачане, което трае 60 минути? Би трябвало, смята основателят на скачането на въже като тренировъчна дисциплина – Тим Хафт. Той твърди, че човек с неговите килограми (68 кг) изгаря по 15 калории на минута. При неговия метод, популярен по света като Punk Rope, се редуват скачания с кондиционални упражнения (клякания, напади, спринтирания), които си имат специални имена (Магьосникът от Оз, Чарли Браун и т.н.). Няма да ви учим как се скача на въже, но Том припомня, че правилният начин (за максимум натоварване), изисква лактите да са плътно до тялото, на нивото на талията. Колко дълго да е въжето, ще определите, като застъпите средата му с единия си крак. Като изпънете двата края на въжето нагоре към себе си, дръжките му трябва да стигат точно до под раменете ви. Най-добре е да се снабдите с боксьорско въже – с вградени в дръжките лагери, които улесняват завъртането (въжето не се оплита и се върти с по-висока скорост). Тренировките не само оформят мускулатурата, но и подобряват издръжливостта, координацията и усещането за баланс.

3. Корбол

Корбол
Корбол© Instagram

Въпреки името си, това не е спорт с топка (за разлика от баскетбола, футбола или волейбола например), а с фитнес уред в цилиндрична форма, оградена с кръг (служещ за хващането на уреда). Нещо средно между класическата пудовка и медицинската топка, като предимството е, че е сгъваем, т.е. лесно преносим, дори и за лятната почивка. Корпусът му се пълни с вода (и тогава тежи 7 кг) или с пясък (10 кг). Тренировките – има много примерни такива онлайн, траят по 30 минути и включват упражнения от изправен стоеж (изтласквания, напади, прикляквания) и от легнало положение (различни вариации на коремни преси).

Корболът е нещо средно между класическата пудовка и медицинската топка.

4. Флексерсайз

Флексерсайз
Флексерсайз© Instagram

Нова дума, която предстои да влезе в речника на активно спортуващите. Означава да си гъвкав (от английското flexible) във възможностите си да тренираш (от думата за упражнение – exercise), т.е. навсякъде и по всяко време. Можете да използвате столовете в офиса (качване и слизане като по стълби – за бедрата), паркираната ви кола (за лицеви опори), дори буркана с кисели краставички (вместо пудовка)… Т.е. нямате оправдание да не спортувате! Идеята е да комбинирате колкото се може повече различни видове спорт във фитнес програмата ви. Не само защото повтарянето на едно и също е отегчително, а и защото мускулите спират да реагират при еднаквото натоварване. Ето защо промяната е толкова важна. Добри спортни „партньори“ са боксът и йогата например, но вместо да се опитвате сами да ги съчетавате сами, скоро ще можете да отидете в специален фюжън клас, където в рамките на една тренировка се комбинират два или повече вида спорт.

Флексерсайз комбинира различни видове спорт в една програма.

5. Хот балет

Хота балет
Хота балет© Pinterest

Комбинация от хот йога, балет на станака, пилатес, силови и интервални тренировки, този вид упражнения подобряват издръжливостта, пластичността и усещането за баланс. Особеното е, че се провежда в зала с температура 40 градуса. Причината: горещината отпуска мускулите и ги прави по-гъвкави. След кратка загрявка се пристъпва към същинската част – 50 минути упражнения и балетни позиции, завъртания, мостове… Използват се както фитнес пружини и дъмбели, така и топка за баланс и самата балетна станка, разбира се. Тренировката е полезна и за сърцето (кардио скокове, вдъхновени от балета), а според привържениците й, благодарение на многото упражнения за разтягане, извършвани непосредствено след силовото натоварване, можете да оформите не само силни, но и красиви мускули.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *