Партньор на Проватон
 Как да разпознаем истинския нарцис?

Как да разпознаем истинския нарцис?

Сподели в

Когато става въпрос за истински нарцисизъм, психолозите гарантират, че истинските симптоми не се крият в самоуважението, страстта към селфитaта и безкрайните разговори за себе си. Истинският нарцис е травматизиран човек, способен да разруши не само себе си, но и всякакви интимни отношения в живота си.

ЕТО КАК ДА ГИ РАЗПОЗНАВАТЕ

1. ДИСТАНЦИЯ 

В процеса на общуване нарцисите избягват интимността и изглежда избягват от взаимоотношенията, създавайки голяма психологическа дистанция между себе си и другите. Нарцисът трудно може да покаже съпричастност и състрадание. Той се отнася към себе си и към другите въз основа на ползата от хората, което може да бъде описано с фразата „Виждам цел – не виждам пречки”. Партньорите на нарцисите вътрешно разбират, че техните чувства не се вземат под внимание и често пречат на нарцисистите да живеят.

2. ЕМОЦИОНАЛЕН МАНИПУЛАТОР

В началото на връзката нарцисът е в състояние да създаде на партньора усещане, че той значи много за него и го третира като божество. И това не може да се подкупи. Но след известно време идва обезценяването на това също божество. Нарцисът дава ясно да се разбере, че партньорът не заслужава специално внимание и отношение, но трябва да оцени, че му е дадена тази възможност. Емоционалността на нарциса е като махало, което постоянно се люлее – вие сте най-красивият, най-ужасният човек на света. Между другото, такава е тяхната вътрешна динамика по отношение и на себе си.

3. СРАМУВА СЕ

Нарцисът постоянно се срамува от себе си, сякаш не е достатъчно добър, не е достига определено ниво. Това е състояние, което го изяжда отвътре, което не може да бъде спряно и трябва да тича през цялото време, за да стане най-добрата версия на себе си. Това създава постоянна тревога, чувство на липса на подкрепа, защото постиженията винаги са малки.

4. НЕ ПРОЩАВА

Такъв човек не допуска грешки, той трябва да бъде съвършен, за да може някой да го заобича. Въз основа на това във всеки нарцис се развива вътрешен критик, който е строг по отношение на себе си и околните. Той страда, че светът наоколо е несъвършен и трябва да бъде коригиран, но как да създаде свой собствен свят е неразбираемо за него.

5. ВЛАСТНОСТ

Всеки нарцис се влияе от оценката на околните, а мнението на другите може да окаже особено силно влияние върху вътрешното му самоосъзнаване. Той постоянно анализира как го виждат, какво казват за него, какво си мислят за него. Когато успее, той автоматично става арогантен, смята себе си за по-добър от другите, заслужаващ специално внимание. По време на трудните житейски ситуации, той се смята за напълно безполезен и ненужен.

© iStock

6. ЕГОЦЕНТРИЗЪМ

Нарцистичният човек е егоцентричен, няма съмнение, че целият свят се върти около нея и за него. Нарцисът често си приписва събития, които са далечни от него, а във фантазиите си се чувства значителна част от съдбите на другите хора.

7. САМОТА

Въпреки самодоволството нарцисите постоянно усещат вътрешната празнота и непоносимата самота. Дори съществува “нарцистична депресия” – това е когато те се чувстват иззагубени, неуспешни, безполезни и неоценени.

8. КОНТРОЛ НАД ВСИЧКИ

Всеки нарцис на практика не се доверява на другите хора, поради което е склонен постоянно да ги контролира. Струва му се, че знае по-добре от какво се нуждае неговото семейство, приятелите му и партньорът му. Иронията е, че нарцисът често забравя да попита дали точно е предположил и решил за другите правилно.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *