Партньор на Проватон
 3 книги, които всеки искащ да учи в САЩ трябва да прочете

3 книги, които всеки искащ да учи в САЩ трябва да прочете

Сподели в

Някои книги просто перфектно улавят опита на младите да откриват  живота – което в голямата си част се случва в студентските години.

Ако мислите да учите в САЩ, определено ще искате да прочетете книгите, които заслужават място на всяка студентски лавица и са популярни сред американските студенти .

  1. Предимствата да бъдеш аутсайдер” на Стивън Чбоски

Нещата се променят. А приятелите си тръгват. Животът не спира за никого. Върховете и болките на училищния живот… написани под формата на писма до непознат читател, това е книга, която показва годината на живота на Чарли, самотен американски първокурсник. Ние следваме пътуването на Чарли, докато той се сприятелява, се влюбва и става наясно със скритите спомени от миналото си. Защо е класическа студентска книга: Ще научите за живота в американски университет… и осъзнайте, че откъдето и да сте, е нормално понякога да се чувствате самотни.

С появата си изключителната дебютна книга на Стивън Чбоски, “Предимствата да бъдеш аутсайдер”, бе високо оценена от критиката, провокира множество дискусии, превърна се в културен феномен с повече от 2 милиона продадени копия и се появи на голям екран.Това е история за неведомите пътища на живота в гимназията. За света на първите срещи, за семейната драма, за новите приятели, за секса, наркотиците и, добре де, рокендрола.Но преди всичко, това е история за онези странни моменти, познати като порастване.

Да стоиш и наблюдаваш живота отстрани…

… това предлага уникална перспектива. 

Но понякога идва време да разбереш 

какво е да си в центъра на събитията.

През 2012г. по книгата е създаден филм. Действието на “The Perks of Being a Wallflower” се развива през 1991-ва година в Питсбърг, щата Пенсилвания, а сюжета разказва за младия гимназист Чарли Логан (Лърман), който започва да пише и изпраща писма на непознати, в които описва своето изпълнено с множество проблеми ежедневие, включително и взаимоотношенията си най-добрата си приятелка Сам (Ема Уотсън).

NEW YORK, NY – MAY 02: Emma Watson attends the “Manus x Machina: Fashion In An Age Of Technology” Costume Institute Gala at Metropolitan Museum of Art on May 2, 2016 in New York City. (Photo by Neilson Barnard/Getty Images for The Huffington Post)

“The Perks of Being a Wallflower” е първия пълнометражен игрален филм, извън поредицата за Хари Потър, в който участва Ема Уотсън.

  1. Тайната история” на Дона Тарт

Едно момче се озовава за първи път в New England. Загърбил мизерното и ненавистно минало, Ричард пристига в колежа Хампдън, изпълнен с надежди и амбиции. Много скоро сънливият, нереален живот в колежа го въвлича в упоителния си водовъртеж – особено след като се осъществява копнежът му да бъде приет в елитарната група на петима студенти, изучаващи класическата древност. Четири момчета и едно момиче – изискани издънки на заможни семейства, хладни, непристъпни и самоуверени; това са хората, чиито съдби се преплитат необратимо с живота на Ричард.

Приемането му в елитния кръг има своя цена – много скоро той научава страшната тайна, споила допълнително връзката между петимата… тайна, свързана с възраждане на древни ритуали, с невинно пролята кръв, която вика за отмъщение… И това е само началото.

„Предполагам, че в един момент от живота си може би съм имал много истории, но сега няма друг. Това е единствената история, която някога ще мога да кажа. ” Цената да бъдеш приет от елита… Защо е класическа студентска книга: това прави американския университетски живот по-бляскав и загадъчен, отколкото реалността на целодневните сесии, пране и микровълновата пица!

Дона Тарт, наричана „младото чудо на американската литература“, започва да пише „Тайната история“ на деветнайсетгодишна възраст. Още с появата си дебютният й роман превзема върховете на литературните класации и е преведен на двайсет и четири езика.

“Властна и омагьосваща книга.” заключва за нея Ню Йорк Таймс

  1. Романът „Моят замък“ на Доди Смит

Доди Смит (1896–1990) е родена в Манчестър, Англия. Обявена е за авторката, написала най-сполучливото и оригинално встъпително изречение на роман за всички времена и за писателка на книги, станали бестселъри още в момента на публикуването им.

Доди Смит е световноизвестна със „101 далматинци“. Когато през 1960 г. студиото „Дисни“ купува правата на кратката история за деца, за да направи анимационен филм, кой би допуснал, че той ще се превърне в класика на всички времена?

Романът „Моят замък“ е към петдесетгодишен и е издаден в над 1 милион екземпляра, филмовата му версия с блестящото участие на Ромола Гари е сред най-популярните английски филми.

17-годишната Касандра живее с красивата си сестра Роуз, ексцентричния си баща и втората му жена в полуразрушен замък. Животът е скучен за нея и сестра й, Роуз, но нещата започват да се променят, когато заживяват под един покрив с двама богати американски братя.

Дневникът на Касандра позволява на читателите да надникнат в любовните перипетии, предателствата и изненадите в живота на всеки от необикновеното семейство.

„Моят замък“ е забавен и увлекателен роман за първата любов, която майки препоръчват на дъщерите си и баби — на внучките си. Той е от редките книги, харесвани еднакво от млади и стари.

Защо е класическа студентска книга: Тя изобразява болката от първата любов по вечен начин, от гледна точка на разказвач, който е забавен и честен.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *