Партньор на Проватон
 СТУДЕНТ ОТ ВАРНА ИСКА ДА ПОСТАВИ КЪЩИЧКА ЗА КНИГИ ПРЕД ВСЯКО УЧИЛИЩЕ

СТУДЕНТ ОТ ВАРНА ИСКА ДА ПОСТАВИ КЪЩИЧКА ЗА КНИГИ ПРЕД ВСЯКО УЧИЛИЩЕ

Сподели в

Студент от ВСУ „Ч.Храбър“ във Варна възстанови стар хладилник като къщичка за книги в кв. „Аспарухово“, но амбицията му е да бъдат изградени къщички за книги пред всяко училище. Ето какво сподели той за идеята си.

„Идеята започна в кв. „Аспарухово“ с една къщичка, която е външна библиотека. Тази инициатива е на читалището в квартала. Разбрах, че тя е в Аспаруховия парк от четири години, но в рамките на тези четири години е била многократно разбивана и ограбена. Стояла е празна и без книги и без поддръжка. Реших да направя нещо, което да обърне вниманието на хората към къщичката. Лятото отделих доста време за малката паркова библиотека и всяка неделя бях там и чаках някой да вземе книга, за да разговарям с него. През август и началото на септември имаше най-много книги в къщичката. Целта е хората да придобият навици и отговорности и да се поддържа от жителите на квартала. Идеята е тук да ползваме книги без да плащаме глоби, да бъдем по-отговорни и имаме по-висок морал. “

За реализирането на идеята си Сали използвал съществуващ стар хладилник, който отново превръща в библиотека. По-късно обаче стига до извода, че материала, от който е направен не е устойчив и е по-разумно къщичките за книги да са изработени от дърво с изолация.

„Искаме да поставим такава къщичка пред всяко училище, за да променим нагласата на младото поколение. Децата и младите хора трябва да бъдат по-отговорни към книгите.“

Сали смята, че с подобни инициативи можем да привлечем младите хора да откъснат поглед от таблетите и телефоните и наблегнат на книгите.

„Вече всяко първо число на месеца ще бъда пред къщичката, която поставихме в „Аспарухово“, а другото лято надяваме се да имаме вече множество къщички. Една птичка пролет не прави, но аз вярвам, че ние младите хора можем да съберем ятото и да предизвикаме пролетта“, смята Сали Светославов.

източник: Варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *