Партньор на Проватон
 Павлин Косев: Варненските хотелиери и ресторантьори са доволни от вносните кадри

Павлин Косев: Варненските хотелиери и ресторантьори са доволни от вносните кадри

Сподели в

Хотелите и ресторантьорите във Варна и край морската столица са доволни от чуждите кадри, които страната внася, за да обезпечи летните туристически сезони. Това каза за Moreto.net председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна Павлин Косев.

„Очаква се отново труден летен сезон за туристическия бранш по отношение на кадрите в туризма.“, каза представителят на бранша.

Той допълни, че все повече управители и собственици на хотели и ресторанти осъзнават проблема и се стараят да положат усилия за преодоляването му. започнаха да осъзнават, че проблемът с кадрите ще се задълбочава, а не обратното.

„До сега всички се оплакваха, че нямат кадри, но никой не търсеше проблема в някаква степен в себе си. За да задържат служители си и да ги стимулират постепенно започнаха да развиват социална политика. Организират се повече тиймбилдинг програми, изпращат най-важните си служите на обучение в чужбина за сметка на фирмата, подаряват карти за спорт, СПА и за допълнително медицинско обслужване. Започнаха да внедряват все повече допълните социални програми, за да изразят доверието към служители си. Вече се отчита и ръст на заплатите. Все повече собственици се стараят да задържат по-голяма част от кадрите, за да имат едно сигурно ядро за следващия сезон. Така новите служители могат да бъдат въведени много по-бързо в работата от по-опитните.“, коментира Косев. Той е категоричен, че и това лято ще се наложи внос на кадри от чужбина.

„По-голямата част от собствениците и управителите споделят, че са доволни от служителите, които идват от Молдова, Украйна и други страни. Дори се стараят да ги привлекат и за следващ сезон като им предлагат поощрения.“, обясни председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *