Партньор на Проватон
 ДИАМАНТЕНИЯТ ЖИВОТ НА ФРЕДЕРИК БУШЕРОН

ДИАМАНТЕНИЯТ ЖИВОТ НА ФРЕДЕРИК БУШЕРОН

Сподели в

Бижутерската къща Boucheron днес е собственост на голяма корпорация и е просто една от най-известните марки за непостижимо скъпи украшения. Зад името й обаче стои век и половина дълга история, започната от Фредерик Бушерон– истински гений на маркетинга.

В света на красивото уменията на художника, дизайнера, бижутера са много важни. За успеха обаче са необходими и други качества и понякога изглежда, че геният може да се разпростира и в това – да умееш да продадеш стоката си по най-добрия начин. Фредерик Бушерон умеел това като никой друг. Биографията му като бижутер е пълна с факти, пред които стои фразата „за първи път“. На практика търговията със скъпоценности такава, каквато е позната днес, е измислена и разработена от този парижанин.

Фредерик Бушерон се родил през 1830 година в семейството на търговци на текстил. Фредерик от съвсем млад знаел, че иска да се занимава с бижута, а не с платове, но въпреки това наученото в семейния бизнес той приложил в работата си. Неговите бижута преливали с цветове подобно на текстила, сред който бил израснал, освен това той пръв започнал да излага бижутата върху подложки от кадифе – нещо, което днес правят всички.

Едва 27-годишен Фредерик взел назаем от семейството си и няколко приятели сто хиляди златни франка и основал своята едноименна бижутерска къща. Осем години по-късно той върнал заемите си и имал поне три пъти по-голям капитал.

Бушерон пръв решил, че иска магазинът му да е на площад „Вандом“ в Париж, където днес са всички магазини за луксозни бижута. Той лично обиколил площада посред бял ден и проследил къде светлината е най-благоприятна. Именно там се появил магазина на Boucheron и диамантите на витрината му привличали тълпи от зяпачи.

Скъпото бижу, за разлика от роклята или обувките, не излиза от мода, нито пък остарява. Затова бижутерските къщи трудно могат да разчитат на голяма лоялност от купувачите си. Бушерон променил и това. Той правел бижута, които подчертавали красотата на жените и връщал съпрузите им с поръчки отново и отново. Американката Мари-Луиз Макей е записана в книгата с поръчки 102 пъти между 1876 и 1902 година. Херцогът на Уиндзор имал 75 поръчки към Boucheron през живота си, при това за различни жени. От Boucheron е направена и тиарата, която Камила носи на сватбата си с принц Чарлз.

Диамантите, разбира се, съществували и преди Boucheron, но именно Фредерик ги върнал на мода благодарение на любимата си клиентка – императрица Евгения.

Най-важното откритие на Фредерик трябва да се знае от всяко момиче по света – именно той измислил закопчалките за бижута, които да можем да разкопчаваме сами. Преди това бижутата винаги се слагали с помощта на прислужница или съпруг, но Фредерик измислил семпъл и сигурен механизъм, с помощта на който жената да стане независима и да може сама да закопчава бижутата си.

Синовете му продължили семейното дело и били достойни наследници на баща си. Синът му Луи лично направил оценка на съкровищата на иранския шах и после включил източни мотиви в бижутата. А Жерар Бушерон довел в магазина котарака си Владимир и забелязал, че животното привлича много клиенти и увеличава продажбите, така че Владимир станал неразделна част от интериора.

Boucheron били сред първите, които започнали да правят много бижута с различни животни и птици, вдъхновени от древноегипетските и етруските украшения, които Фредерик виждал при пътуванията си по света.

Ален Бушерон, един от потомците на Фредерик, решил проблема с кризата на пазара на бижута като започнал да произвежда парфюми. На бижутерска къща Boucheron принадлежи патента за оценяване на диамантите, с който се работи в момента по целия свят, те измислили и сменящите се каишки на часовниците. Очевидно Фредерик имал не по-малко талантливи потомци.

През 1886 година се състоял търг, на който се разпродавали диамантите на френската корона. Фредерик бил единственият французин, който участвал в наддаването. Той успял да купи 31 диаманта и най-ценният от тях бил 19-каратовият Гран Мазарини, розов диамант от много висок клас. Всички чакали да видят в какво бижу ще бъде използван, но Фредерик просто го купил за жена си. И това е подходящ финал на тази история, защото зад най-великия бижутер обезателно трябва да стои и една жена, която разбира от диаманти.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *