Партньор на Проватон
 Изложба “Който пие, зло не мисли” – в Археологическия музей

Изложба “Който пие, зло не мисли” – в Археологическия музей

Сподели в

Изложба „Който пие, зло не мисли” ще бъде открита  в зала „Север” на Археологическия музей във Варна на 13 февруари 2019 г. от 16 часа. Инициативата е на Историческия музей – Горна Оряховица и на Регионалния исторически музей – Варна. Повод за организирането й е гостуването на изложбата „Алкохол и амбалаж” на музея в Горна Оряховица.

В нея екипът на горнооряховския музей е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. До тях своето място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Представени са  и табла с множество черно-бели снимки и фотографии. Изложени са  и реклами на все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка.

Като допълнение към изложбата на Историческия музей – Горна Оряховица, са представени експонати от фондовете на отдел «Нова история» и отдел «Най-нова история» на Регионалния исторически музей – Варна. Показани са част от колекциите бутилки и чаши за сервиране на ракия и вино, етикети за бутилки от различни видове алкохол, производство на варненски заводи. Изложен е и документален материал – вестници, брошури и др. за трезвеността и вредата от алкохола, но и за гроздолечението.

В духа на популярния вече и в България «Ден  на влюбените» предлагаме на посетителите и един забавен поглед върху любовта и еротиката от края на ХIХ и средата на ХХ в. с автентични материали от фондовете на РИМ – Варна. Изложбата може да бъде посетена до края на месец март.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *