Партньор на Проватон
 Дори и най-успешните лидери повтарят някои грешки

Дори и най-успешните лидери повтарят някои грешки

Сподели в

Всички правим грешки. Ако подхождаме умно към тях, може да ги превърнем в уроци, които да ни помогнат в бъдеще. Някои грешки обаче са толкова катастрофални, че най-важният урок, който могат да ни дадат, е – „Никога не правете това отново!“. Ето няколко от най-големите грешки, които успешните лидери правят, и то не само веднъж.

1. Играят на сигурно

Когато лидерите играят на сигурно, те всъщност правят една от най-големите грешки в своята кариера. Ако не поемате рискове, вие спирате да бъдете на върха на вълната във вашата сфера и неизбежно започвате да изоставате от вашите конкуренти. Лидерството изисква смелост и безстрашие.

2. Използват преки пътища

Когато говорим за лидерство, не може да става и дума за спестяване на усилия и средства в каквото и да е било отношение. Ако опитвате да правите нещо по-бързо и евтино, вместо по-добре и по-иновативно, крайният резултат винаги ще бъде по-некачествен и в дългосрочен план ще ви струва по-скъпо. Това е грешка, от която лидерите трудно се възстановяват, дори и ако са я правили само веднъж.

3. Обещават повече и изпълняват по-малко

Едно от златните правила за всеки бизнес е да давате по-скромни обещания и да постигате повече, отколкото се е очаквало от вас. Когато обърнете тази формула и започнете да обещавате повече, отколкото можете да изпълните, резултатите обикновено са катастрофални и достатъчно паметни, за да ви предпазят от възможността да повторите тази грешка. Ангажирайте се с определени задължения само когато сте сигурни, че можете да отговорите на очакваното от вас.

4. Не задават трудни въпроси

Да бъдеш успешен лидер означава, че ще трябва да провеждаш трудни разговори със своите служители и да задаваш въпроси, които водят до не особено приятни заключения. Ако обаче не го правите, вие си гарантирате, че няма да бъдете готови за проблемите и трудностите, пред които ще се изправи вашата компания, а освен това ще си спечелите и репутацията на плах и незаинтересован лидер.

5. Губят от поглед голямата картина

Лесно е да изгубиш от поглед крайната си цел, когато темпото на работа е забързано и всичко изглежда хаотично, но ако искате да бъдете успешен лидер ще трябва да се научите бързо да коригирате гледната си точка и да насочите вниманието на служителите си към вашата мисия. Когато винаги държите целите си на преден план във всичко, което правите, вие си гарантирате, че ще стигнете далеч.

6. Обвиняват другите

Прехвърлянето на вината върху някой друг, когато сгрешите или нещо се обърка, е едно от най-разрушителните действия, които можете да предприемете, както за самите вас, така и за компанията като цяло. Това ще ви струва уважението и доверието на хората от вашия екип, а това са две неща, които трудно може да си спечелите отново. Успешните хора са уважавани, защото никога не бягат от отговорност. Когато нещо се обърка, те са фокусират върху намирането на решение на проблема, вместо върху търсенето на някой, който да поеме вината вместо тях.

7. Лъжат

Лъжите се разпространяват и размножават изключително бързо, което ги прави трудни за контрол и поддържане. Веднъж след като бъдете хванати в лъжа, личната ви репутация ще понесе сериозни щети и вярата на другите в лидерските ви умения ще се изпари.

8. Никога не искат помощ

Никой не е постигнал всичко в своя живот сам. Няма как да успеете, ако си мислите, че ще можете да се справите със всички професионални и лични предизвикателства във вашия живот без чужда помощ и подкрепа. На всички ни се случва да имаме нужда от някой, който да ни подаде ръка и да ни извлече от трудна ситуация, в която сме попаднали, както и всички ние трябва да сме готови да помагаме на другите, когато те имат нужда от нас.

9. Стараят се да бъдат перфекционисти

За съжаления, колкото и пъти да повтаряте на някой хора, че на света няма нещо, което да е „перфектно“, в тяхната природа си остава стремежа към съвършенство. Когато този стремеж намира своята проява в действията и вярванията на лидерите, той води до това, че те никога не са доволни от представянето на своите служители и винаги искат нещо повече. Когато човек не получава признание за добре свършената работа, рано или късно той губи мотивация и желание за работа.

10. Опитват да угодят на всички

Всички искаме да бъдем харесвани от другите. Това е в природата ни като социални същества. Успешните хора обаче научават отрано, че е невъзможно да задоволиш желанията на всички. Всеки има различно мнение и виждане за нещата. Някои хора никога няма да бъдат доволни от това, което им предлагате, колкото и да се стараете. Успешните хора знаят, че ако се стараят да угодят на всички рискуват да изгубят подкрепата на най-важните хора в техния живот.

………………………………..

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *