Партньор на Проватон
 Европрограма пак дава пари за детегледачи. Този път – за повече семейства

Европрограма пак дава пари за детегледачи. Този път – за повече семейства

Сподели в

Обявиха нов прием на документи по европрограмата за детегледачи. Този път могат да кандидатстват повече семейства. За детегледач по програмата „Родители в заетост“ могат да кандидатстват няколко групи семейства на деца до 12-годишна възраст.

– Родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;

– Многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище. За целите на процедурата, многодетни родители са тези, които имат три или повече деца на възраст до 12 г.

Безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда, които са родители на деца от 0  до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Родителикоито дългосрочно ползват отпуск или отсъстват от работа, поради отглеждане на дете/деца от 0 до 5 години и имат осигурено работно място (по трудово правоотношение или като самонаети/ самоосигуряващи се лица), не следва да са се върнали на работа до получаване на одобрение за включване в проекта.

Безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 (четири) месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.

Максималният срок за получаване на услугата „детегледач” е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата. Заявление се подава до края на месец февруари – в Бюрата по труда или  онлайн. Други документи не са необходими, защото проверките се правят по служебен ред.

Желаещите да станат детегедачи пък трябва да са регистрирани в Бюрото по труда като безработни, няма ограничение за възрастта им. Позволено е да са в роднинска връзка със семейството, което ги наема.

От Агенцията по заетостта напомнят, че родителите, които получават майчинство, са длъжни да уведомят НОИ, че имат детегледач по програмата. От това обаче автоматично следва, че няма да получават половината от майчинството, която по принцип се полага когато се върнеш по-рано на работа.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *