Партньор на Проватон
 Пластиката “Полет” ще краси градинката до Градската галерия във Варна

Пластиката “Полет” ще краси градинката до Градската галерия във Варна

Сподели в
Днес бе открита пластиката “Полет“ на площад “Атлантическа солидарност” в  градинката до Градската художествена галерия, предаде репортер на Varna24.bg.

Неин автор е скулпторът Христо Христов. Тя е изработена от бронз и представлява стилизирана фигура на момиче, с разперени ръце и развети коси.

“За мен днес е щастлив ден, че имам възможност да поставя първата си скулптура в родния си град, за което благодаря на Община Варна в лицето на кмета г-н Иван Портних и на г-жа Антония Йовчева, директор на дирекция “Култура”, каза при откриването Христо Христов. По думите му, “Полет” символизира новото начало, изразено чрез динамиката на движението.

Ето какво още каза авторът днес:

“Стремежът на всеки човек е да се извиси над злободневието, над нещата. Това е първата ми скулптора във Варна. Иначе в Германия имам частни колекции, в София, Търново, на Златни пясъци имам доста творби. Прекрасна е идеята на Община Варна да поставя скулптори в градската среда, това възпитава децата в естетика и духовност. Много ми хареса мястото, което Община Варна ми предложи за “Полет”. Иначе имам амбиции да направя още много неща, с възрастта на човек му идват все повече добри идеи, може би защото оценява, че няма време. Завършил съм каменоделско училище и Художествената академия в София, целия ми живот е минал в идеи и тяхното изпълнение”.

“Пластиката “Полет” е още една скулптурна творба, която влиза в колекцията на така наречения “Музей на открито“ на площад “Атлантическа солидарност“. Скулптурното присъствие в това пространство е поставено през далечната 1985 г. с композициите “Майчинство” на Зиятин Нуриев и “Холокост” на Иван Русев, създадени за националния пленер “Скулптура и декоративна пластика на открито”, заяви при откриването Антония Йовчева.

Тя допълни, че след дълги години прекъсване, Община Варна е възобновила инициативата за създаване на скулптурна галерия под небето. “Така през 2014 г. бе монтирана скулптурата “Икар” на Альоша Кафеджийски, а през 2015 г. – “Началото” на Живко Дончев. Двете творби, изработени от бронз, се вписват хармонично в архитектурната среда”, каза тя.

На същия площад се намира и паметник, посветен на жертвите на комунизма, който днес бе почетен от много граждани на Варна.

варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *