Партньор на Проватон
 Непредубеден ум, гъвкаво мислене – добрият лидер не спира да учи

Непредубеден ум, гъвкаво мислене – добрият лидер не спира да учи

Сподели в

Ако искате да станете велик лидер, трябва да имате непредубеден ум и гъвкав начин на мислене – да можете да се промените мнението си и да приспособите своите виждания и разбирания за работата, когато получите нова информация. Нуждаете се от способността да разглеждате всяка една случка, човек, обстоятелство или препятствие като възможност да научите нещо, да придобиете ново умение и да надскочите предишните си успехи.

За съжаление, когато натрупваме опит, става все по-трудно да гледаме непредубедено на нещата. С времето ние ставаме все по-малко склонни да променяме начина, по който правим нещата, и по-малко способни да се адаптираме и приспособяваме към новите предизвикателства на деня. Колкото повече знаем, толкова по-малка е вероятността да променим начина си на мислене, било то в професионалния или личния ни живот. Ставаме упорити и непреклонни до такава степен, че отхвърляме всяко мнение и предложение, което не отговаря на нашето.

Доброто лидерство обаче изисква от вас на всяка цена да запазите гъвкавия си начин на мислене.  Ето няколко начина да останете приспособими в мислите и действията си:

1. Никога не спирайте да се учите

След като достигнат определено ниво, много лидери започват да мислят, че вече знаят всичко, от което някога може да имат нужда, и че няма смисъл да учат нови неща. Истината е, че този начин на мислене винаги води до изоставане от конкурентите в бизнеса и пречи на развитието ви като лидер. Дълбоко вкоренените навици за учене и неспирния стремеж към самоусъвършенстване са сред най-важните качества на великите лидери. Ученето през целия живот ви помага да бъдете по-креативни, състрадателни и ефективни в работата си. Способността да се приспособявате към промените е сама по себе си отличителен белег на успешното и никога несвършващ процес на обучение.

2. Слушайте повече, отколкото говорите

С други думи, научете се да бъдете добър слушател. Не прекъсвайте вашият събеседник преди да се е изказал и опитайте да отговаряте по-често с въпрос, който да гарантира, че сте разбрали правилно казаното от него, преди да изкажете собственото си мнение.

5. Давайте повече, отколкото вземате

Важно е като лидер да давате повече на останалите, отколкото да вземате от тя. Инвестирайте в развитието на вашите служители като им осигурите подкрепата, от която се нуждаят, за да се справят по възможно най-добрият начин със своята работа.

4. Споделяйте повече и пазете по-малко информация в тайна

Прозрачността в комуникацията е от ключово значение. Много лидери от старата школа вярват, че споделянето на твърде много информация с техния екип може да бъде рисковано и неразумно, защото се страхуват от възможността това може да бъде използвано в техен ущърб и някой служител да ги измести от позицията им. Ефективните лидери от друга страна споделят всичко, което знаят, и се стараят винаги да бъдат прозрачни в комуникацията с другите.

5. Четете повече

Великите лидери са запалени читатели. Колкото повече четете, толкова по-ясен ви става факта, че гледането на телевизия и прекарването на часове зад компютърния монитор няма да ви направи по-умен. Четенето може предизвика вашето въображение и да отключи у вас скрити таланти и умения, които дори не сте предполагали, че имате. Ако сте лидер, никога не трябва да спирате да търсите начини да се самоусъвършенствате и да подобрявате представянето на вашата компания и на хората, които работят в нея.

6. Присъствайте тялом и духом в офиса

Бъдете онзи тип лидер, който винаги е насреща и не бяга от отговорностите зад затворени врати на своя офис. Вашите служители имат нужда от модел за подражание, който да им покаже какво е прието и какво не като поведение на работното място. Те имат нужда от човек, който да ги мотивира и вдъхнови да бъдат най-доброто си Аз.

Успехът изисква от нас да бъдем гъвкави. Само когато човек е непредубеден и отворен към промените и иновациите той може да извлече максимума от лидерските си умения.

Както се казва, единствената константа в живота е промяната. За да бъдете ефективен лидер, трябва да се научите да се приспособявате към нея.

……………………………….

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *