Партньор на Проватон
 Броят на болните във Варна намалява! Свършва ли грипната ваканция?

Броят на болните във Варна намалява! Свършва ли грипната ваканция?

Сподели в

Значително е паднало нивото на заболеваемостта през изминалата седмица спрямо предходните във Варна. Това каза за Varna24.bg началникът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

Припомняме, че според статистиката от края на миналата седмица бяха регистрирани 889 остри респираторни заболявания срещу 718 случая на ОРЗ от предходната седмица. Най-висока заболяемост от ОРЗ е регистрирана във възрастта 30 – 64 год./ 279 лица/ и 5- 14 год./ 243 заболяли лица/. Регистрирани са 46 случая на грип/ по клинични данни/ и 98 усложнения от грип и ОРЗ – 54 бронхита и 44 пневмонии.

Д-р Михайлова отчете факта, че тази година грипният вирус е бил изключително агресивен и е довел до много тежки усложнения и смъртни случаи в страната.

“Можем да се радваме, че във Варна няма смъртни случаи, нито усложнения като енцифалит при пациенти, приети с грип в болнично заведение. Всички лечебни заведения имат инструкции да следят при смъртен случай дали се касае за грип и да докладват своевременно”, каза д-р Михайлова.

Експерта допълни, че при деца и възрастни, преболедували грип се изгражда  имунитет срещу конкретния вирус и няма вероятност точно той да ги повали скоро отново.

На 4 февруари от 14 часа в РЗИ ще се проведе следващото заседание на комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания във Варна. На него ще бъде направен анализ на ситуацията и ще бъде взето решение дали да бъде отменена грипната епидемия за Варна и областта и учениците да се върнат по класните стаи от 6 февруари.

варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *