Партньор на Проватон
 Красен Кралев: Варна доказа, че е достойна за титлата “Европейски град на спорта”

Красен Кралев: Варна доказа, че е достойна за титлата “Европейски град на спорта”

Сподели в
Варна доказа, че е достойна за титлата “Европейски град на спорта”, каза при гостуването си във Варна днес министърът на спорта Красен Кралев, предаде репортер на Varna24.bg.

“Варна е един от градовете с най-добра спортна инфраструктура. 275 клуба, над 30 000 картотекирани състезатели, град с богата спортна история, един от градовете, които имат най-богат опит при организиране на домакинства от най-висок ранг. Най-важното състезание през тази година, на което България ще бъде домакин е олимпийската квалификация по волейбол, която ще се проведе във Варна на 9, 10 и 11 август, точно преди празника на града. Избирахме между Русе и Варна, но кметът Иван Портних ни увери, че общината ще съдейства за провеждането на квалификацията. Това беше решаващо при избора на града-домакин.”, обясни министърът.

Над 200 събития, 60 от които международни, са включени в програмата на Варна като Европейски град на спорта през 2019 г. Бюджетът за тяхното реализиране е в размер на 2 135 000 лв.

Варна – Европейски град на спорта през 2019 г., това е огромно признание за нашия град. То дава шанс да се направят някакви спортни политики и да се направи много нова спортна инфраструктура, каза директорът на дирекция “Спорт” в Община Варна Кристиан Димитров.

Варна е град с богати спортни традиции, има своите олимпийски и световни шампиони, развива активния масов спорт, в който се включват хиляди граждани. Досега Варна е била домакин на шахматна олимпиада, на 28 световни и 36 европейски първенства, на стотици международни турнири, ралита, регати. Спортните клубове, регистрирани на територията на община Варна са 275 с около 30 000 картотекирани състезатели. Титлата Европейски град на спорта ще допринесе и за реклама на града и популяризиране на спорта сред младите хора.

Над 14,3 млн. лева ще бъдат вложени в спортни съоръжения през тази година, когато Варна е Европейски град на спорта. Средствата, залегнали в бюджета на общината, ще се инвестират в изграждането на чисто нови комплекси и реконструкцията на стадион “Спартак”.

Един от мащабните проекти е строителството на многофункционален спортен комплекс в район “Владислав Варненчик”, който ще бъде най-модерният в град. За изграждането му в тазгодишния бюджет са заложени малко над 7,5 млн. лв. Около 2,2 млн. лв. от местната хазна ще се използват за спортен комплекс на ул. Студентска“, а близо 1,8 млн. лева – за парк и спортни съоръжения в кв. “Виница“. За основния ремонт на стадион “Спартак“ са планирани 1,93 млн. лева.

Над три пъти са увеличени средствата за дейност “Спортни бази за спорт за всички“. През тази година бюджетът е в размер на 21 млн. лева при 6,47 млн. лева за 2018 г.

Търсят се варианти за завършване на залата за бадминтон и тенис на маса в кв. “Младост“ и за превръщането й в мултифункционално съоръжение. Също така има идея за проектиране на малка тренировъчна зала с мобилни седалки за 1000 души, която да е алтернатива на Двореца на културата и спорта. Има подходящ терен от 6 дка до училище “Никола Вапцаров“, върху който през следващите години може да бъде построена залата.

Спортният календар по програмата за 2019 г.  е изключително богат. Една от проявите е престижната международна регата “Tall ships”, превърнала се в емблема за града ни. Сред по-важните събития са Международният лекоатлетически маратон “Варна 2019“, Европейското първенство по хандбал за девойки до 19 г., 50-то юбилейно издание на автомобилното рали “България“, Международният турнир по спортна гимнастика с основен организатор Йордан Йовчев. Варна ще приеме регатата “Кор Кароли“, както и международен турнир по тенис на корт. За 79-и път ще се проведе плувният маратон “Галата – Варна“.

Основните приоритети за реализиране на титлата “Европейски град на спорта“  са популяризиране на активния начин на живот сред хората, развитие на спортната инфраструктура, създаване на интересен международен спортен календар с много събития. Освен за професионалния спорт, специално внимание Община Варна ще отдели на масовия спорт, като за целта за предвидени много ученически, студентски, работнически състезания, събития за ветерани и за хора с увреждания. Ежегодно в ученическите състезания, организирани от Община Варна, участват над 3000 ученици. Ще продължава инициативата “Тренировъчен урок“, която дава възможност на професионални треньори да водят занятия по спорт в училищата и да правят подбор на талантливи деца за активна спортна дейност. За студентите – предстои Национална студентска универсиада в 15 вода спорт, с над 1200 участници, градът ще бъде домакин и на 5 международни турнира за ветерани – по тенис на маса, волейбол, баскетбол, ръгби, футбол и др.

Вниманието към хората в риск от изолация по здравословни причини е общинска политика, която внимателно се надгражда. Работи се с 9 спортни клуба за хора с увреждания, предстоят много събития, като Международен турнир по баскетбол в инвалидни колички, с участие на 90 състезатели от 4 държави; Международен турнир по голбал за хора с увредено зрение, с участието на 60 състезатели от 3 държави; Национален параолимпийски турнир по 4 вида спорт и други.

Ето кои са по-важните събития в спортния календар на Варна-Европейски град на спорта през 2019 г. :

Международен лекоатлетически маратон “Варна 2019”;

Предквалификации за Европейското първенство по футзал;

Варна ще бъде домакин на Национална универсиада;

Волейболна лига на нациите през 2019 г.;

Европейска купа по ветроходство клас “Лазер”;

Европейско първенство по хандбал за девойки до 19 г.;

Международен турнир по тенис на корт;

50-то юбилейно издание на Автомобилно рали “България“;

79 -ти традиционен плувен маратон “Галата – Варна“

Световна купа по спортна гимнастика;

Международна регата “Кор Кароли“;

Със сигурност една от проявите, която се превърна в емблема за града ни е престижната международна регата “Tall ships“/Тол шипс/. През 2019 г. гр. Варна отново ще е домакин на международната ветроходна регата “Tall ships“.

Повече вижте във видеото!

Варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *