Партньор на Проватон
 Бранимир Балачев: Всеки потърпевш от високи сметки за вода може да пусне жалба до “ВиК“

Бранимир Балачев: Всеки потърпевш от високи сметки за вода може да пусне жалба до “ВиК“

Сподели в

При неотчетени индивидуални водомери съседите от етажната собственост плащат по-висока консумация. Това обясни в сутрешния блок на тв “Черно море“ адвокат Бранимир Балачев. Темата на предаването бе “На какво правно основание ни таксува “В и К“ по общите водомери“.

Проблемът е, че в много случаи инкасаторите не намират собствениците на индивидуални партиди и не могат да засекат данните. В подобни случаи във “В и К“ – Варна, се прилага схемата на т.нар. средна консумация, при което за база се взимат последните 2 – 3 месеца. Оттам идват разликите между сбора на индивидуалните и главния водомер. Обикновено те се стопяват при следващото реално засичане на показанията.

Когато въпросните разлики са повече от 20%, тогава “В и К“  изпраща предупредително писмо до домоуправителя. С него етажната собственост се приканва за извършване на вътрешни проверки за наличие на изградени отклонения от общата водопроводна мрежа и за поставяне на измервателен уред.

Потърпевшите от входа също могат да сигнализират за течове домоуправителя или водното дружество, което поддържа общите части, каза още адвокат Балачев.

Той поясни, че всеки потърпевш от високи сметки за вода може да пусне жалба до “В и К“ и, ако няма отговор в законовия срок, да потърси правата си в съда.

Отчитането на водата става по наредба от 2004 г. на МРРБ, която не е променяна през годините. Според нея, ако има малка разлика между сбора на индивидуалните и главния водомер на сградата, тя се вкарва в програма на “В и К“. И колкото повече даден потребител е консумирал, толкова повече му се начислява от общата вода. Подобни проблеми се появяват периодично при етажните собствености, при живеещите в самостоятелни къщи те не съществуват.

варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *