Партньор на Проватон
 Сменят линейките във Варна. Новите – с паник бутони

Сменят линейките във Варна. Новите – с паник бутони

Сподели в

Всички нови линейки ще бъдат оболудвани с паник-бутони.“ Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и обеща смяна на всички линейки в града с нови. Ананиев каза още, че с проекта за Спешната помощ в страната ще има 237 точки за центрове и филиали. В тях ще работят само парамедици, а заетите в момента лекари там ще се върнат към различните звена на болнична и извънболнична помощ.

Той допълни, че във връзка със случая на нападнатия медицински фелдшер от Горна Оряховица, още в петък е дал разрешение да се постави 24-часова физическа охрана в звеното, тъй като регионът е рисков.

„Изключително съм възмутен и притеснен от това, което се случва в Центровете за спешна медицинска помощ. Аз не мога да си обясня как могат да се атакуват хора, които не знаят какво е ден и нощ, които се грижат за здравето, които са първи до изпадналите в тежко здравословно състояние“, коментира министърът. „Иначе работим изключително добре с прокуратурата. Там, където са регистрирани такива случаи, докладите от случилото се са изпратени на прокуратурата и аз съм убеден, че нашите колеги ще действат бързо и ефективно по тези случаи“, допълни Ананиев.

По думите на здравния министър Националната здравна информационна система трябва да е готова в края на тази или началото на следващата година. Тя ще включва 13 дейности, като за повечето от тях са обявени обществени поръчки, които няма да бъдат обжалвани.

„Лечебните заведения са търговски дружества, които получават приходи от НЗОК на база на клиничните пътеки, а самото разпределение на средствата зависи от ръководството. Ще има здравни заведения, която няма да могат да осигурят заплатите, които са записани в колективния трудов договор, но има механизъм, с който да се доказва има или не възможност за осигуряване на тези стартови заплати“, обясни Ананиев.

Здравният министър и образователният му колега Красимир Вълчев, заедно с кмета Иван Портних откриха супермодерната лаборатория по интервенционална рентгенология в университетската МБАЛ “Света Марина – Варна”.

“Това е една модерна лаборатория, която ще спаси живота на много хора. Тук ще се обучават и много студенти. С подобна апаратура ще можем да задържаме и младите лекари в страната. В МУ-Варна се обучават студенти от 48 държави в света. Трябва да се гордеем с това, което се прави, защото това е бъдещето“, заяви ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *