Партньор на Проватон
 Окончателно: Удължиха грипната ваканция във Варна

Окончателно: Удължиха грипната ваканция във Варна

Сподели в

Грипната ваканция във Варна ще бъде удължена до 4 февруари включително. Това решиха преди минути в сградата на Регионалната здравна инспекция във Варна членовете на Областната оперативна комисия за борбата с грип и Острите респираторни заболявания.

Новината потвърди за “Нова Варна” директора на образователния инспекторат Венцеслава Генова. Следващото заседание на комисията е на 4 февруари.

Вчера кметът на Варна Иван Портних поиска да има удължаване, като грипната ваканция бъде слята с междусрочната, която е на 5 февруари. Ако това се случи, учениците ще тръгнат отново на училище на 6 февруари.

Запазват се и следните профилактични и противоепидемични мерки:

Адекватно разпределение и насочване на материалните и кадрови ресурси и готовност на лечебните заведения за посрещане па по-голям брой заболели от грип и ОРЗ.

Стриктно да се провежда сутрешно медицинско наблюдение за недопускане на заболели деца в детските заведения. Да се спазва строг противоепидемичен режим, да не се допуска събиране на групи и провеждане па общи мероприятия в детските заведения.

Прекратяване свежданията с лежащо болни пациента в лечебните заведения.

Лечебните заведения стриктно да прилагат алгоритмите за работа при случай съмнителен за грип.

Прекратяване работата на детските и женски консултации, както и на профилактичните имунизации и реимунизации на територията на Област Варна.

Да не се провеждат мероприятия с масов характер на територията иа Област Варна.

Последните данни показват, че заболеваемостта във Варна е 218 на 10 хиляди души население. По данни на информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции за периода от 21 до 27 януари заболеваемостта за област Варна е по-ниска от средната за страната, която е 251.30 на 10 000 души.

Регистрираните случаи през седмицата са 731, като заболеваемостта е 218.41 на 10 000 души. Най-много болни са регистрирани във възрастовата група от 30 до 64 години и от 5 до 14 години. Висока е заболеваемостта и във възрастта от 15 до 29 години. През предходната седмица заболеваемостта е била 248.89 на 10 000 души, а най-много болни тогава бяха регистрирани във възрастта от 5 до 14 години. Това наложи обявяването на грипна епидемия във Варна и въвеждането на противоепидемични мерки в детските и социални заведения. Всички училища на територията на областта бяха пуснати в грипна ваканция.

Към днешна дата 1370 училища в страната не се провеждат учебни занятия.

Нова Варна

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *