Партньор на Проватон
 Руският център на ВСУ вчера отбеляза своята десета годишнина

Руският център на ВСУ вчера отбеляза своята десета годишнина

Сподели в

Първият център на Балканите за изучаване и популяризиране на руския език и култура бе създаден през 2009 г., с подкрепата на Фонд “Русский мир“. Работата на Фонда с ВСУ е знак на признание за високия рейтинг и авторитета на университета в България и Европа.

За празника Руският център покани академичния елит, общественици, дипломати и приятели. Специално приветствие бе изпратено до проф. д.ик.н. Анна Недялкова – председател на Настоятелството на университета от Владимир Кочин – изпълнителен директор на Фонд “Русский мир“. В него се казва: “В продължение на 10 години, целенасочената работа на Центъра и подкрепата от страна на Варненския свободен университет и Фонд “Русский мир“, позволиха създаването на активна интелектуална площадка за изучаването на руски език в България. Ежегодната Международна квалификационна школа “Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“ стана визитна картичка на съвременната българска русистика“.

Международната квалификационна школа е голямото достижение на ВСУ. Тя е единствената методическа школа в Европа, в който за 10 години бяха сертифицирани 560 млади русисти от целия свят. Центърът посреща слушатели от над 30 европейски и азиатски университети. Проведени са 140 разнообразни образователни форми – лекции, мастър-класове, методически семинари и практикуми, 25 кръгли маси. Издадени са четири сборника, две монографии и 34 публикации в научни журнали.

За своите първи 10 години екипът на Центъра, под ръководството на проф. д-р Галина Шамонина, реализира множество успешни проекти, свързани с обучението и квалификацията по руски език на преподаватели – русисти от всички краища на България. Много от тях се връщат във ВСУ заедно с учениците си.

Като част от програмата “Профессор Русского мира” на Руския център, във Варненския свободен университет гостуваха едни от най-авторитетните учени на Русия сред които проф. Андрей Владимирович Загорски – Национален изследователски институт за световна икономика и международни отношения при РАН, проф. Михаил Валериевич Шубенков – зам. ректор на Московския архитектурен институт (МАРХИ), проф. д.ист.н. Евгений Михайлович Кожокин – зам.-ректор на МГИМО. А само преди месец студентите имаха уникалната възможност да присъстват на курс от лекции, воден от член-кореспондента на Руската академия на науките, проф. Алексей Анатолиевич Громико,директор на Института за Европа на РАН, който стана почетен професор на ВСУ “Черноризец Храбър“.

Студентски отбори на ВСУ участват ежегодно в Международния фестивал на студентите, изучаващи руски език, като защитават името на университета с призови места. Осем младежи от ВСУ бяха част от българската група на Световния фестивал на младежите и студентите в Сочи през 2017 г. Руският център има своите стипендианти, много студенти са подкрепени за участието си в редица международни форуми.

По инициатива на центъра в университета се провеждат запомнящи се изложби, представяния на книги, маратони на четенето и концерти. Запомнящ се бе концертът на Варненската опера в навечерието на 24 май 2018 г., представящ шедьоврите на руския романс.

А всяка година Президентът на ВСУ доц. д-р Красимир Недялков подкрепя похода на Шипка на 3 март, осъществяван от Руския център и Студентския съвет.

“Руският център се превърна в духовното сърце на университета, в център, който свързва две близки култури и традиции. Той дава много на младите хора, като разширява знанията, културата и светогледа им“, коментира в навечерието на празника ръководителят му проф. д-р Галина Шамонина, която в края на 2017 г. бе отличена с медал “Пушкин” с Указ на президента Вадимир Путин.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *