Партньор на Проватон
 Изигра ли ни номер еманципацията на жената?

Изигра ли ни номер еманципацията на жената?

Сподели в

В студената война между половете темите за еманципация и феминизъм са станали толкова деликатни, че трябва да се стъпва на пръсти, защото престрелките между феминистки и антифеминистки са налице и вече не е съвсем ясно какво е да си мъж и какво е да си жена. Кой каква социална роля има?

Част от жените са построили живота си като съпротива срещу традиционната роля на жената, а друга част живеят така, че да я подкрепят. Ако жените в едната крайност са държанки, в другата са мъжествени феминистки. Общото е, че и двете течения водят до един и същ проблем, ако не отразяват реалната ни идентичност. Проблемът е, че вместо да бъдем искрени по отношение на характера и желанията си, губим време в бунт срещу очакванията на обществото или в насилственото им приемане.

И преди разговорът да е отишъл в някоя крайна посока, която не се свързва с фенимизма и еманципацията, е хубаво да дефинираме понятията: феминизъм – политическо движение, което се бори за равноправието на жените, и еманципация – освобождаване от власт и предразсъдъци на всякакво ниво – расови, религиозни, полови.

Тоест, не става въпрос за някакви сепаратистки движения, в които трябва да има победител и победен. Не става въпрос за борба и налагане на философски възгледи, които отсрещният човек не споделя, става въпрос за равноправие и свобода да правиш това, което ти харесва, без да се чувстваш виновен за избора си.

Формулировките обаче са напуснали значението си и както при движението за правата на жените, така и при традиционния възглед за женствеността, са се превърнали в рамки за осакатяване на характера.

От една страна имаме традиционната представа за жената, която казва, че нежният пол трябва да стои вкъщи, да се грижи за домакинството, да готви, да ражда деца, да се гримира, да поддържа атрактивен външен вид. Жената трябва да е разбираща, подкрепяща и състрадателна.

От другата страна е амазонската представа, според която жената не само трябва да работи, а и да се стреми към кариера, да управлява финансите, да е глава на семейството, да трупа авторитет, да е независима, да се усъвършенства в някоя област, докато не се превърне в експерт.

Но дали някой си дава сметка колко тежки са тези щампи и колко е трудно да се спазят изцяло – и едната, и другата? Не, те служат за голи декларации, от които да изпитваш неудобство. Защо тогава не заменим агитацията за двата лагера с въпроса – приятно ли ми е да живея така, или го правя по задължение? Може с отговора да успеем да достигнем еманципацията от речника.

Ако жените не се напъват толкова много да влязат в представите на единия или другия отбор, а помислят има ли някаква част от стериотипната представа за домакинята от едно време, която харесват и биха изпълнявали с удоволствие, и съответно – какво ги привлича в противоположния образ, ще се освободят от наложените норми.

Не всичко старо е за изхвърляне, така че може да смесим ангажиментите от традицията и модерното схващане, които смятаме, че ни прилягат. По тази начин се създава характер, индивидуалност. Със сляпото копиране на общовалидните стандарти се превръщаме в поредната овца от стадото.

Няма нищо революционно в преминаването от един строй към друг, и ако преди от жената се е изисквало да бъде тихата и покорна домакиня, днес да се изисква кариера и отговорности. Това е стигма, към която не всеки може да се причисли. Но обществото ги е натрапило толкова сериозно, че ако например не си женствена в класическия смисъл на думата, се насажда вина.
Аз обичам грима, харесва ми да говоря за мода с приятелки, но има жени, които не се привличат от тази идея. И след като това е наложен стандарт за женственост, се чувстват виновни, че не го спазват. По тази причина реагират остро на всякакво суетене около външния вид.

Принципите на женската свобода никога не са зависели от конкретен външен вид или социална роля в зависимост от пола. Биологията не е аргумент, когато темата е личното ни щастие и усещане за пълноценност.

Принципите на женската свобода се градят върху създаването на достатъчно варианти, за да изберем най-правилното за себе си. Така че да не се смачкваме и да влизаме в даден шаблон, който не е нашият размер.
woman.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *