Партньор на Проватон
 Време ли е за голяма промяна?

Време ли е за голяма промяна?

Сподели в

Много хора гледат на първите няколко седмици от новата година като на най-доброто време за един по-задълбочен и критичен анализ на тяхното професионално развитие и на работното място, в което са прекарали последните 12 месеца. В повечето случаи този анализ включва изборът между това дали да останете лоялен на вашия работодател за още една година или да започнете процеса по търсене на ново работно място.

Много хора днес прекарват повече време със своите колеги, отколкото с житейските си партньори и със своите деца, което означава, че оставането на работно място, което не удовлетворява вашите нужди и желания и не ви прави щастлив, е не само загуба на време, но и на енергия и мотивация.

Голяма част от мениджърите във водещите компании са преминали през достатъчно възходи и падения в своята кариера, за да знаят кога е дошло времето да напуснат работа и да продължат напред. Ето няколко знака, които според експертите показват, че е време да напуснете работа:

1. Носите вкъщи негативната енергия от офиса

В нашата природа е да се оплакваме, защото в нашия живот никой и нищо не може да бъде напълно перфектно, особено пък нашата работа, казва Джули Весел, главен мениджър „Управление на таланти“ в рекламна агенция MONO.

Професионалистите, които са се озовали на правилното за тях място обаче не са в постоянно състояние на стрес в своята работа. От друга страна, перманентната негативност както на работното място, така и вкъщи, може да е признак за това, че вашата кариера изсмуква житейската ви енергия и сили.

„Можете ли да оставите в офиса емоционалния багаж, натрупан на работното място? Ако отговорът ви е „не“, то може би е време да помислите какво не харесвате във вашата работа и да прецените в какво отношение бихте искали тя да бъде различна. След това потъсете работно място, което предлага точно това.“, препоръчва Весел.

2. Привикнали сте прекалено много с работата

Може да мислите, че кариерата ви върви по правилния път, ако се чувствате комфортно и уверено в професионалната роля, която изпълнявате във вашата работа, но според главният изпълнителен директор на Babbel US Джули Хенсен това може да е признак точно за обраното.

Според нея хората, които постигат най-голямо развитие в своята кариера са онези, които са достатъчно смели, за да излязат от зоната си на комфорт. Нейният баща я е научил, че най-доброто време да потърсиш промяна е когато нещата вървят добре.

„Ако чакате да станете нещастни в работата, преди да поемете следващата стъпка във вашата кариера, рискувате да изпуснете множество възможности и да се задоволите с първата работа, която ви предложат, когато ситуацията във вашата компания се влоши и ви се наложи да напуснете“, казва Хенсен.

3. Казвате си, че това е „просто работа“

За амбициозните и силно мотивирани хора, които си поставят високи цели както в своята кариера, така и в личния си живот, работа никога не е нещо „просто“. За тях работата е онова нещо, на което те посвещават голяма част от съзнателния си живот и от което научават повече за това кои са те всъщност. Весел обяснява, че когато се опитваме да се убедим, че всъщност не ни е особено грижа за нашата работа, ние понижаваме стандартите си.

„Ако попаднете в тази ситуация, може да я използвате, за да разберете какво наистина ви дразни във вашата работа и да помислите как бихте искали да се променят вашата роля, участие и отговорности в работата.“, казва Весел.

В зависимост от това колко близки са отношенията ви с вашия шеф може да споделите чувствата си с него, преди да вземете решението да напуснете работа.

„Преди да смените работното място, дайте си възможността да видите дали това, което ви липсва, може да бъде намерено на мястото, на което се нимирате сте в момента.“, съветва тя.

4. Никога не ви се ходи на работа

Разбира се, никой не обича става за работа в понеделник сутринта, но ако всеки ден е един своеобразен „понеделник“, то може би настоящата ви работа е изгубила онова нещо, което преди ви е привличало в нея, казва Томас Макнийл, главен технологичен мениджър в eSalon.

„Това е началото на фазата на недоволството. Преминали сте от това да изпитвате истинска страст към вашата работа към това да имате чувството, че работите, за да оцелявате. Във всяка работа има проблеми, но това дали ще гледате на тях като на предизвикателства, които ще ви помогнат да израснете като професионалист, или като на трудности, които само ви натоварват психически и физически, зависи изцяло от вашата перспектива“, казва Макнийл.

5. Работната среда е токсична

Една от негативните страни на започването на преместването на ново работно място е факта, че няма как да разберете каква всъщност е фирмената култура на компанията преди да започнете работа. В крайна сметка всички компании се стараят да показват на света най-добрата си страна, докато не особено ласкателните детайли се знаят само от хората, които вече работят там.

Ако през изминалите месеци( или година), сте осъзнали, че атмосферата във вашата компания е токсична, то значи е време да направите промяна, казва главният изпълнителен директор на ABS Staffing Solutions Ариел Шур.

„Едно нещо е шефът ви да ви дава конструктивна критика и съвсем друго е постоянно да ви се подиграват и да ви осмиват. Лошият шеф и токсичната работна среда могат да направят работата непоносима. Като се има предвид колко време прекарваме на работа, определено не искате да то да преминава в една нездравословна атмосфера.“, казва Шур.

6. Правите глупави грешки

Насрочвате няколко срещи по едно и също време. Изпускате критична информация във вашия имейл, усложнявайки значително работата на вашия екип. Това са грешки, които могат да се случат на всеки, но ако те са се превърнали в нещо нормално, вместо в рядкост, то това може да е признак, че не сте концентрирани в работата. Това може да означава, че вече не сте отдадени на вашата позиция, шеф или компания, казва Весел. Във ваш интерес, а честно казано и в интерес на вашите колеги и мениджъри, е да потърсите нещо, което да ви върне интереса към работата или просто да напуснете и да намерите това предизвикателство на ново място.

7. Чувствате се физически и/или психически изтощени

Всеки човек има усещане за това кога работи на пълен капацитет и кога едва се справя с своите задачи. Дори хората, които наистина обичат работата си,  могат да се чувстват физически и психически изтощени в тежките работни сезони. Ако обаче забележите сериозно влошаване на вашето здраве и на способността ви да се концентрирате, проблемът може да е само в работния стрес, но и в грешният избор на работно място, казва Крис Чуанг, главен изпълнителен директор на Republic Wireless.

„Работата ви може да бъде вашата страст, но тя никога не трябва да е за сметка на вашето здраве и живот. Ако работата ви вреди на вашето здраве и вашата роля в компанията не ви гарантира нужната гъвкавост и ресурси, за да подобрите ситуацията, то значи е време да напуснете. Никоя работа не заслужава подобна жертва.“, казва Чуанг.

……………………………..

Линдзи Тайгър за Fastcompany.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *