Партньор на Проватон
 От 1 януари ставам нов човек! Май, по-добре от лятото

От 1 януари ставам нов човек! Май, по-добре от лятото

Сподели в

Много от нас вземат големи решения през януари. Има обаче някои убедителни причини да изчакате по-топлите месеци в зависимост от избора, който стои пред вас, пишат редакторите на ВВС.

Когато се опитваме да вземем голямо решение, много от нас премислят самия избор. Ако наистина сме аналитични, бихме могли да се замислим и за самия процес на вземане на решения.

Освен да мислим, какъв избор да направим, можем да помислим и кога да го направим.

Независимо дали предстои промяна в кариерата ни или ще купуваме къща, януари винаги се смята за най-доброто време за ново начало или поне за решение за ново начало. А и много от нас се връщат от празниците, където са имали възможност да поговорят и да обсъдят решението с близките си.

Но наистина ли януари е най-доброто време за вземане на голямо решение? Отговорът зависи от настроението ни.

Настроението ни не се отнася само до това, как се чувстваме. То може да повлияе на нашата способност за вземане на решения. Не са малко хората, които се чувстват леко потиснати през зимата. Разбира се, лошото настроение не означава, че ще направим лош избор. Но изследователите смятат, че ограничената способност да изпитаме удоволствие през този период би възпрепятствала по-силната и естествено оптимистична емоционална реакция към възможността за печалба или награда.

Човек с депресивни симптоми би бил по-консервативен по отношение на поемането на риск, би се стремял да се придържа към безопасни решения, които имат ниски шансове за награда, вместо да поемат по-рискови стратегии с потенциално по-големи възнаграждения.

Когато става дума за вземане на решения, да се предпазваме от по-голям риск всъщност не винаги е лошо. Това е особено вярно, ако хората са прекалено оптимистични. Повечето от нас смятат, че има по-голяма вероятност бъдещето ни да е розово, отколкото всъщност се оказва. Също така сме склонни да мислим, че имаме по-голям контрол над нещата, отколкото е в действителност.

Депресираните хора, които имат по-песимистичен поглед към света, не попадат в този капан. Този “депресивен реализъм” означава, че те по-добре могат да преценят и да предскажат, как решенията на другите хора ще ги засегнат. Те също така се научават да избягват по-добре рисковите ситуации. Но това не означава, че прогнозите им са винаги точни.

Хората, които не са депресирани, могат да имат прекалено оптимистична представа за бъдещето, но те също така са по-склонни да направят това да се случи. По-големият оптимизъм се свързва с повече успех в кариерата, по-добри взаимоотношения и по-добро здраве. Те разсъждават на принципа: “Аз съм оптимист, защото съм в добро здраве и може би съм причина за това.”

Така че ако ни предстои важен избор, може би си струва да изчакаме по-дългите и топли дни, които носят по-ведро настроение. Тогава бихме били по-решителни и вероятно бихме си помогнали за положителното развитие на промяната.

Но ако отрицателните последствия биха били катастрофални за нас, за което трябва да бъдем по-предпазливи и реалистично настроени, тогава зимата може да е по-добра за взимане на решения.

Ако се чувствате потиснати от предстоящия избор, може да изчакате малко, докато слънцето се завърне. Кой знае – то може да ви помогне да изясните не само настроението си, но и вашата нерешителност.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *