Партньор на Проватон
 Община Варна залага 10 млн. лева от сделки с имоти

Община Варна залага 10 млн. лева от сделки с имоти

Сподели в

12 обекта са включени в плана за приватизация за 2019 г.

10 милиона лева е сумата, която се очаква да постъпи в местната хазна на Варна от разпореждане с общински имоти през 2019 г. Повече от половината от средствата (5,7 млн. лева) са предвидени от продажба на частни общински имоти, като в списъка са включени близо 100 имота, в това число поземлени и сгради. 1,9 млн. лева са заложени от концесии, 1,4 млн. лева от управление на имоти, в това число от наеми на плажове, 1 млн. лева от приватизация на частни общински имоти и 50 000 лева от отстъпено право на строеж и учредяване на възмездно право на ползване.

45 са терените, за които общината ще предложи да бъдат закупени от собствениците на законно построени върху тях сгради. В 56 частни общински имоти се предвижда прекратяване на съсобственост – с държавата, физически и юридически лица, посредством делба, продажба на частта на общината, откупуване на частта на физически или юридически лица или замяна

На 6 380 000 лева се оценяват разходите в годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти, като над 90% от средствата (6 млн. лева) са за принудително отчуждаване на частни имоти за общински цели. В останалата част от разходите – най-голям дял имат средствата за събаряне на сгради – 100 000 лева. 70 000 лева ще отидат за застраховане на застроени имоти, 25 000 лева за изработване на ПУП за имоти и други.

На 2 415 772 лева възлизат очакваните приходи по Закона за приватизация и следприватизационен контрол. В годишния план за приватизация са включени 12 общински обекта – нежилищни имоти, използвани за стопански цели, както и незавършени строителни обекти.  Четири от тях представляват ателиета и се намират на бул. „Христо Ботев“ 18. В плана фигурират и три гаража – два на ул. „Гоце Делчев“ и един на ул. „Топола“, кафе-клуб на ул. „Чаталджа“, фурна и земя на ул. „Шейново“, помещения на ул. „Славянска“, сграда и земя на бул. „Съборни“ 44 и част от сграда на ул. „Кап. I ранг Георги Купов“. В общата сума на очакваните приходи от приватизация влизат и преходни остатъци към 31 декември 2018 г.

Варна Утре

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *