Партньор на Проватон
 Търсят млади учители по всички предмети във Варна

Търсят млади учители по всички предмети във Варна

Сподели в

Констатирани са трудности при подбор на квалифицирани специалисти в резултат на пропуски в подготовката им в университетите, разминаване между нагласи и действителност и ниска склонност за работа в мултикултурна среда

Има потребност от педагогически специалисти по всички учебни предмети за всички етапи и степени на образование. Това каза Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна пред ИА Фокус.

 

Тя отбеляза, че за учебната 2018/2019 година е направено проучване на потребностите от педагогически кадри в региона.

 

„Разширихме диапазона до края на първия атестационен период през 2020 година и до края на втория атестационен период през 2024 година за потребността от педагогически кадри в област Варна. Констатира се постепенно и непрекъснато увеличаване броя на педагогическите специалисти в пенсионна възраст, което е тревожна констатация, а и те не са склонни да останат в системата. Откроихме и потребност от голям и все по-увеличаващ се брой педагогически специалисти по всички учебни предмети и всички етапи и степени на образование. Третата голяма констатация бяха трудностите при подбор и назначаване на квалифицирани педагогически специалисти в резултат на пропуски в подготовката им в университетите, разминаване между нагласи и действителност и ниска склонност за работа в мултикултурна среда. Отчетохме още готовност и нагласа на директорите да назначават млади педагогически специалисти без опит. Такава нагласа са изразили 66,5% от всички директори в област Варна. Също така имат и нагласа да назначават пенсионирани педагогически специалисти, но само при липса на други кандидати. Такава нагласа са изразили 49% от действащите директори в образователните институции в област Варна“, заяви Венцеслава Генова.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

1 Comment

  • А защо няма никъде обяви, че се търсят такива учители??!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *