Партньор на Проватон
 Портних кани архитекти от цял свят да решат бъдещето на Дупката

Портних кани архитекти от цял свят да решат бъдещето на Дупката

Сподели в

Международен архитектурен конкурс ще обяви общината във Варна за изработване на проект за пространството в центъра на града, известно като “Дупката”, обяви кметът Иван Портних, цитиран от Радио Варна. Конкурсът – по примера на този, с който беше избран проект за бъдещата сграда на библиотеката, ще бъде обявен след като приключат правните аспекти на казуса с “Дупката” и Общинският съвет ликвидира дружеството “Централен универсален магазин-Варна”, създадено с цел строителство на търговски център в пешеходната зона на Варна.

 

“Нека специалистите по градоустройство и архитектите да кажат какво да има на мястото на Дупката. Чакаме техните предложения. И ще изберем най-доброто решение. Аз лично съм против там да се строят сгради. Това трябва да е част от общественото пространство, една естествена връзка между пешеходния ринг, разширение на пешеходната зона към Епископската базилика, Термите, пристанището по-нататък. Надявам се, че ще има добри предложения в рамките на конкурса, които сме готови да реализираме и да затворим тази над 30-годишна тема”, каза Портних.

 

Припомняме, че правителството отпусна 43,2 милиона лева, за да бъде купен от бизнесмена Георги Гергов теренът с площ близо три декара. Дупката е на това място от 1986-а година.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *