Партньор на Проватон
 Търсят с търг кой да изгради новата библиотека на Варна

Търсят с търг кой да изгради новата библиотека на Варна

Сподели в
Проектът за нова библиотека във Варна ще стартира през тази година. Това каза днес кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

“Предстои тръжна процедура за избор на изпълнител, която в най-скоро време ще бъде стартирана. Така че, живот и здраве, този толкова важен проект ще стартира през текущата година. По темата с финансирането на проекта работим по различни варианти, така че вярвам до провеждането на самата процедура ще намерим най-оптималната форма. Естествено разчитаме в известна степен и на подкрепа от държавния бюджет

Както Varna24.bg съобщи, най-модерните нови технологии, медиатека, многофункционални зали за обучение на ученици, младежи и възрастни, зала за детски игри и подземен паркинг на три нива, са само част от акцентите при изграждането на новата библиотека, която предстои да бъде построена във Варна в непосредствена близост до сградата на Община Варна.

Това сподели преди време за медията ни главният архитект на общината Виктор Бузев.

“Изграждането на библиотека е голяма кауза. Надявам се да има помощ от националния бюджет, от общинския, а защо не и да се направи дарителска кампания сред варненци.

Сигурен съм, че Варна има сериозни бизнесмени, които ще се отзоват. Знаете, че имената на спомоществователите остават запечатани в историята”, каза още арх. Бузев.

“Говорим за модерна сграда с хубави, съвременни решения. Последни технологии в оборудването, електронен регистър, медиатеки, многофункционални зали за обучения, за споделено работно място, забавление на деца. Знаете, че малчуганите не може дълго да задържат вниманието си и трябва да се редува обучение със забавление. За всички възрасти ще има по нещо. Ще има места, които освен за четене на книги ще служат и като културни средища за социални контакти.”, допълни главният архитект.

Като площ библиотеката ще бъде разположена върху 18 500 кв. м над земята. Предвиждат се и три нива на паркиране, като подземният паркинг ще работи независимо от библиотеката, денонощно.

Припомняме, че архитектурното бюро от Холандия, което спечели конкурса, изготвя техническия проект. Строителството на новата варненска библиотека, заедно с подземните паркинги под нея, ще струва около 35 милиона лева, а изграждането ще продължи 3-4 години, каза преди време кметът на Варна Иван Портних.

Проектът, избран единодушно от експертите, предвижда изграждане на 4-етажна сграда с височина под 20 метра и РЗП 18 500 кв. м. Има предвидени 330 паркоместа, а покривът на сградата е с озеленяване.

“Обединихме се около този проект, тъй като той се вписва ненатрапчиво в околното пространство включително и със сградата на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда, има окачени структурни фасади и двойна фасада, известна като т.нар. двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора – изложби, моноспектакли, камерни концерти”, обясни още Виктор Бузев.

Варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

1 Comment

  • Защо всяка градинка се застроява? В центъра на Св.св. Константин и Елена също унищожиха градинката с ключовете и строят огромен хотел. Много е грозно. Скрива се пейзажа от центрлната спирка към морето и небето на изгрев. Ако построите тази сграда ще унищожите градинки с дървета и небесен пейзаж на залез в центъра на Варна. Като планирате нова сграда може да я сложите на мястото на някоя съборетина в центъра. Колко запустели стари сгради има.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *